Już niedługo Walentynki, dlatego przygotowałam dla Was przepis na romantyczną kolację we włoskim stylu. Proponuję makaron z krewetkami, które są znanym afrodyzjakiem. Zatopione w sosie z dodatkiem białego wina, pomidorków koktajlowych, oliwy oraz czosnku smakują wyśmienicie! Jest to szybki i prosty przepis, który z pewnością oczaruje Wasze drugie połówki.
Uważam, że gotowanie to wspaniały sposób na okazanie uczucia drugiej osobie. Nie tylko ukochanemu, ale też mamie czy przyjaciółce. Najważniejsze, że gotujemy z sercem. Danie nie musi być skomplikowane, ale niech będzie pyszne. I taki właśnie jest ten makaron z krewetkami – pełen smaku, a przy tym lekki, więc zostanie miejsce na deser ;) Krewetki są \”fit\”, mają dużo białka, zatem warto po nie sięgać częściej. Szczególnie dobrze komponują się z aromatem czosnku, słodkich pomidorów oraz włoskiej oliwy extra vergine. Do tego makaronu proponuję owocową oliwę Monini GranFruttato, która podkreśli delikatny smak krewetek.
➤ Spróbuj innych przepisów na Walentynki:
Makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i białym winem – przepis krok po kroku
➤czas przygotowania: 25 minut
w 1 porcji: 479 kcal, B 31,8 g, W 65,1 g, T 6,8 g
Składniki / na 2 porcje:
- 180-200 g mrożonych surowych krewetek (10-12 sztuk)
- 150 g makaronu linguine lub spaghetti
- 1 łyżka oliwy Monini GranFruttato
- 1 nieduża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1/2 krojonych pomidorów z puszki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- po szczypcie suszonego oregano i bazylii
- szczypta chilli w płatkach (do smaku)
- sól, pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie makaronu z krewetkami:
2. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
4. Na patelnię wlej wino i poczekaj minutę, aż odparuje. Następnie wlej pomidory z puszki i dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Sos dopraw oregano, bazylią i płatkami chilli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
5. Teraz w sosie ułóż wcześniej przygotowane krewetki. Gotuj je ciągle mieszając, aż zmienią kolor z szarego na różowy, czyli przez ok. 4 minuty.
6. Do gotowego sosu przełóż ugotowany makaron i wymieszaj wszystko przy pomocy szczypiec.
7. Makaron rozłóż pomiędzy dwa talerze. Skrop oliwą Monini GranFruttato, która podkreśli delikatny smak krewetek. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj od razu z lampką wina użytego do przygotowania potrawy. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z Monini.