Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z jajkiem w koszulce

przez Zuzanna
Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z jajkiem w koszulce
Zastanawiacie się, z czego przygotować sałatkę zimą? Tęsknie za moją ulubioną sałatką tabbouleh lub caprese, jednak smak pomidorów i ogórków pozostaje teraz wiele do życzenia. Ponadto letnie sałatki nie dają tego uczucia rozgrzania, które tak potrzebujemy w czasie chłodnych miesięcy. Proponuję więc przygotowanie sałatki na bazie warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki i selera, które po upieczeniu nabierają wspaniałego smaku. 

Pokrojone w słupki, upieczone warzywa korzeniowe to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Możemy podać je jako „zdrowe frytki”, czy też przekąskę z dodatkiem dipu lub hummusu. Aby przygotować sałatkę wystarczy połączyć warzywa z rukolą, ugotowaną zieloną soczewicą oraz jajkiem z koszulce. Dzięki tym ostatnim dodatkom, sałatka dostarcza mnóstwo białka, jest pożywna i sycąca.

Pomysł na tę sałatkę wypatrzyłam w moim ulubionym polskim magazynie kulinarnym – \”Moje Gotowanie\” (nr 1/ styczeń 2020 r.).

Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z jajkiem w koszulce
Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z jajkiem w koszulce

Sałatka z warzyw korzeniowych z soczewicą i jajkiem w koszulce

➤czas przygotowania: 40 minut
w 1 porcji: 519 kcal, B 25,0 g, W 41,4 g, T 27,4 g

 

Składniki / na 2 porcje:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1 mały seler korzeniowy lub kawałek o wadze 100-150 g
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego (do gotowania jajek)
  • 2 jajka
  • 100 g rukoli
  • na sos: 1 łyżka octu z białego wina lub jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 czubata łyżka musztardy, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy

Przygotowanie sałatki z warzyw korzeniowych:

  1. Warzywa korzeniowe obierz i pokój w słupki. Polej je 1-2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, aby warzywa dobrze obtoczyły się w oliwie. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jeżeli warzywa będą rumienić się z wierzchu za szybko, przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
  2. Soczewicę zalej wrzącą wodą, następnie odstaw na 20 minut. Odcedź, opłucz na sitku i ponownie zalej wodą. Gotuj do miękkości przez 15-20 minut. Odcedź.
  3. Przygotuj jajka w koszulkach. W rondlu zagotuj wodę i wlej do niej 2 łyżki octu. Następnie zmniejsz ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajka wbij do małych miseczek lub kokilek. Wymieszaj wodę w rondlu przy pomocą łyżki, tak aby stworzyć wir. Następnie delikatnie przelej pierwsze jajko w środek wiru. Gotuj przez 3 minuty, bez mieszania. Wyjmij gotowe jajko w koszulce i osusz na ręczniku papierowym. Powtórz czynności dla drugiego jajka. Możesz spróbować ugotować oba jajka w koszulkach jednocześnie, ale pojedynczo jest znacznie łatwiej :)
  4. Upieczone warzywa wymieszaj z soczewicą i rukolą. Składniki sosu umieść w małych słoiczku, zakręć i wstrząśnij. Polej sosem sałatkę. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce i od razu podawaj z dodatkiem ulubionego chleba.

Podobne wpisy