Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym
Dzień dobry,
Jakie warzywo najbardziej lubicie latem?
Moim numerem jeden są pomidory, które smakują teraz najlepiej. Pomidor malinowy "po calaku" z gruboziarnistą solą to coś, czemu nie mogę się oprzeć. Co tydzień z ochotą odwiedzam na bazarku mojego "Pana od Pomidorów", który sprzedaje to pyszne warzywo w różnych wielkościach, odmianach i wszystkich kolorach tęczy:) Ostatnio moim ulubionym stał się cudownie słodki pomidor żółty, który wykorzystałam np. w letniej sałatce z arbuza.
Moim numerem jeden są pomidory, które smakują teraz najlepiej. Pomidor malinowy "po calaku" z gruboziarnistą solą to coś, czemu nie mogę się oprzeć. Co tydzień z ochotą odwiedzam na bazarku mojego "Pana od Pomidorów", który sprzedaje to pyszne warzywo w różnych wielkościach, odmianach i wszystkich kolorach tęczy:) Ostatnio moim ulubionym stał się cudownie słodki pomidor żółty, który wykorzystałam np. w letniej sałatce z arbuza.
Letnie pomidory są pyszne, słodkie i tak ładnie wyglądają, że niewiele trzeba, aby stworzyć z nich atrakcyjną potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła, aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese, w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata!
Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto.
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym
na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
- ok. 750 g pomidorów różnych odmian
- 500 g (2 kulki) mozzarelli
- na sos: 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, duża garść innych letnich świeżych zioł, takich jak oregano, majeranek, tymianek, mięta, cząber, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka oliwy extra vergine, sól do smaku
Przygotowanie:
- W blenderze zmiksuj zioła i czosnek. Dodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw.
- Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Życzę Wam smacznego!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna wersja caprese. Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Również pozdrawiam ciepło!
UsuńŚwietnie wygląda i na pewno tak samo smakuje. :) Ja również jestem miłośniczką pomidorów. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:) A w Twojej akcji uczestniczę z przyjemnością:)
UsuńJa w tym roku szaleję z pomidorami. Żółte, zielone, malinowe, czarne. Lato jest po prostu cudowne. Tak jak Twoja sałatka.
OdpowiedzUsuńDzięki Malwinno:) Różnorodność pomidorów jest oszałamiająca, za to kocham lato:)
Usuń