Dzień dobry,
Na polskim ruszcie zazwyczaj króluje mięso, jednak warto urozmaicać je dodatkiem warzyw, które nie tylko są zdrowe i smaczne (itd.), ale także świetnie nadają się na grilla. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię – wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć na ruszt. Pychotka!
Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw – cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych. Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor… Wypróbujcie koniecznie!
Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 |
Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej – zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku (do 3 dni).
To kto z Was grilluje w ten weekend?:)
- 1 kg cukinii, kabaczków lub patisonów, małe wystarczy przekroić wzdłuż na pół, większe pokrojone w grube plastry
- 500 g ulubionych kiełbasek, ja używam kiełbasek surowych
- na zielony sos: 1/2 pęczka świeżej bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebulka dymka, 2 łyżki kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy extra vergine
- oliwa extra vergine do posmarowania warzyw
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
- W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie dobrze posiekane. Następnie dodaj oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw.
- Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego i grilluj przez 4 minuty, od czasu do czasu obracając. Możesz je również usmażyć na patelni grillowej. Przenieś warzywa na półmisek i wymieszaj z 1/3 zielonego sosu. Kiełbaski grilluj jeszcze przez kolejne mniej więcej 4 minuty, aż będą takie jak lubisz.
- Gotowe kiełbaski przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu.