Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte)

przez Zuzanna
grillowana cukinia w sosie

Dzień dobry,

Z okazji zbliżającego się weekendu postanowiłam podrzucić Wam kolejny pomysł na grilla. Choć dni są coraz chłodniejsze, mam nadzieję, że natura pozwoli nam się jeszcze cieszyć swoim pogodnym obliczem podczas spotkań na świeżym powietrzu:)

Na polskim ruszcie zazwyczaj króluje mięso, jednak warto urozmaicać je dodatkiem warzyw, które nie tylko są zdrowe i smaczne (itd.), ale także świetnie nadają się na grilla. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię – wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć na ruszt. Pychotka!

Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw – cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych. Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor… Wypróbujcie koniecznie!

letnie cukinie i pomidory rozne odmiany
Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3
O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym. Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności – ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki.

Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej – zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku (do 3 dni).

To kto z Was grilluje w ten weekend?:)

pomysl na grilla cukinia
Grillowane cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte)

na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 30 min. 
Składniki:
  • 1 kg cukinii, kabaczków lub patisonów, małe wystarczy przekroić wzdłuż na pół, większe pokrojone w grube plastry
  • 500 g ulubionych kiełbasek, ja używam kiełbasek surowych
  • na zielony sos: 1/2 pęczka świeżej bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebulka dymka, 2 łyżki kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy extra vergine
  • oliwa extra vergine do posmarowania warzyw
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
  1. W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie dobrze posiekane. Następnie dodaj oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw.
  2. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego i grilluj przez 4 minuty, od czasu do czasu obracając. Możesz je również usmażyć na patelni grillowej. Przenieś warzywa na półmisek i wymieszaj z 1/3 zielonego sosu. Kiełbaski grilluj jeszcze przez kolejne mniej więcej 4 minuty, aż będą takie jak lubisz. 
  3. Gotowe kiełbaski przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu. 
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 

kielbaski i cukinie z rusztu
Grillowanie 2014

Podobne wpisy