Lubicie połączenie mięsa i owoców?
Przyznam się, że mam negatywny stosunek do takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym – w życiu!
Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego. Tak było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką z pomidorów i brzoskwiń, którą podałam z paskami grillowanego kurczaka. Kurczak ma w sobie coś takiego, co czyni go idealnym kompanem słodkich, owocowych smaków i cała potrawa świetnie zagrała. Ale żeby nie było aż tak słodko, do sałatki dodałam również cebulę, aromatyczną bazylię i sporo pieprzu, a kurczaka obtoczyłam w wędzonej papryce. Efekt przeszedł moje oczekiwania.
Zapraszam zatem na lekki obiad w letnim klimacie. Jeżeli, jak ja, jesteście sceptycznie nastawieni do połączenia mięsa i owoców, spróbujcie tego dania!
Dzisiejsza sałatka skojarzyła mi się z czasem spędzanym na świeżym powietrzu i grillowaniem, dlatego postanowiłam podać ją z grillowanym kurczakiem według mojego sprawdzonego przepisu. Mięso przygotowuję na patelni grillowej, trwa to zaledwie chwilkę, a wychodzi bardzo soczyste i pyszne.
Jak to robię?
Smażąc kurczaka stosuję się do zasad typowych dla przygotowywania wołowego steka – mięso układam na dobrze rozgrzanej patelni i nie przesuwam, póki dobrze się nie usmaży. Nie smażę też kurczaka zbyt długo – 4-5 min. z jednej strony i potem 3 z drugiej. Nawet daję mu chwilę odpocząć, zanim pokroję na paski. Może brzmi głupio, ale się sprawdza. Zauważyłam, że dzięki temu kurczak jest delikatny i soczysty w środku.
To kto ma ochotę spróbować? Co myślicie o połączeniu mięsa i owoców? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
sałatka na podstawie przepisu z książki \”Mediterranean Fresh\” Joyce Goldstein, grillowany kurczak według mojej receptury
na 4 porcje
czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
- 4 pomidory pokrojone w plastry lub kostkę (opcjonalnie: obrane)
- 2 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone w cząstki lub kostkę (mi skórka brzoskwini nie przeszkadza, to zależy od Waszych preferencji)
- 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka
- listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki
- na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, sporo świeżo zmielonego pieprzu, trochę soli
- na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej
- W małej miseczce lub słoiku połącz składniki dressingu. W misce delikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie, piórka cebuli i zioła.
- Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części. Ja zazwyczaj odkrawam polędwiczki (czyli nieduży podłużny kawałek mięsa odstający od piersi), zaś samą pierś kroję na dwa cienkie filety prowadząc nóż równolegle do deski. Jeżeli brzmi to dla Ciebie zbyt skomplikowanie, przekrój po prostu każda z piersi na pół. Mięso lekko rozbij tłuczkiem i dobrze przypraw z obu stron solą, pieprzem i wędzona papryką.
- Mocno rozgrzej patelnię grillową. Nalej trochę oliwy i ułóż kawałki kurczaka. Przy pomocy łopatki mocno przyciśnij mięso do patelni. Smaż przez ok. 4-5 min. Nie ruszaj w tym czasie kurczaka, a jeśli chcesz sprawdzić, czy się przyrumienił, delikatnie podnieś jego kraniec. Ja do tego używam szczypiec, które są bardzo wygodnym narzędziem przy smażeniu. Gdy kurczak się ładnie zrumieni, przewróć go na drugą stronę, znów dociśnij do patelni i smaż jeszcze ok. 3 min. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz. Daj mu odpocząć przez 5 min., a następnie pokrój na paski.
- Propozycja podania 1: Rozłóż sałatkę pomiędzy 4 talerze. Obok ułóż grillowanego kurczaka. Całość polej przygotowanym dressingiem.
- Propozycja podania 2: Wrzuć paski grillowanego kurczaka do pomidorów, brzoskwiń i cebuli, polej dressingiem i wszystko przemieszaj.
- Jeżeli podajecie sałatkę z mięsem, koniecznie polejcie go cytrusowym dressingiem, który jest pyszny!
Życzę Wam smacznego!