Dzie艅 dobry,
Gdy zaczyna艂am tego bloga ponad rok temu nie mia艂am dobrego aparatu, a moje zdj臋cia strasznie mi si臋 nie podoba艂y. Od tego czasu obejrza艂am milion pi臋knych zdj臋膰, przeczyta艂am kilka ksi膮偶ek i m膮drych poradnik贸w … no i nadal nie jestem zadowolona ze swoich zdj臋膰 :) Bo im bardziej zag艂臋biam si臋 w temat, tym wiem mniej, a i rosn膮 moje ambicje.
Jak wi臋kszo艣膰 bloger贸w jestem samoukiem, jednak samodzielne dochodzenie do pewnych umiej臋tno艣ci jest cz臋sto 偶mudne i frustruj膮ce. Jak opanowa膰 艣wiat艂o? Czemu na tym zdj臋ciu co艣 nie gra? Nie raz my艣la艂am sobie: Jak dobrze by艂oby spotka膰 si臋 z do艣wiadczonym fotografem, kt贸ry pokaza艂by mi, jak to robi.聽
Dlatego postanowi艂am wzi膮膰 udzia艂 w konkursie zorganizowanym na blogu Green Morning, w kt贸rym do wygrania s膮 warsztaty fotografii kulinarnej z King膮 B艂aszczyk-W贸jcick膮. Bloga Kingi 艣ledz臋 od pewnego czasu i jestem urzeczona jej ciekawymi historiami i przepi臋knymi, delikatnymi zdj臋ciami. Kinga zainspirowa艂a mnie do opisania Wam mojej przygody z fotografi膮 kulinarn膮. Jeste艣cie ciekawi, jakie jest moje najgorsze zdj臋cie, jakim sprz臋tem fotografuj臋 i w jaki spos贸b ucz臋 si臋 fotografowa膰? Zapraszam do przeczytania!
Aparat Olympus SP-600UZ, tryb automatyczny \”Potrawy\”, 艣wiat艂o 偶arowe |
- nie nale偶y fotografowa膰 przy sztucznym 艣wietle zwyk艂ych 偶ar贸wek, tzw. o艣wietlenie 偶arowe, to przez nie moje zdj臋cie jest takie 偶贸艂te
- talerze w du偶e kolorowe wzory odwracaj膮 uwag臋 od potrawy i generalnie nie wychodz膮 艂adnie na zdj臋ciach jedzenia
- nauczy艂am si臋 podstaw kompozycji i stylizacji jedzenia
- przekona艂am si臋 te偶 do rezygnacji z fotografowania w trybie automatycznym i poznania tajnik贸w prawid艂owej ekspozycji.
Aparat Olympus SP-600UZ, program Auto z mo偶liwo艣ci膮 modyfikacji balansu bieli, ISO i kompensacj膮 ekspozycji, 艣wiat艂o naturalne |
Aparat Olympus SP-600UZ, program Auto z mo偶liwo艣ci膮 modyfikacji balansu bieli, ISO i kompensacj膮 ekspozycji, 艣wiat艂o naturalne |
- Klaudyny z Zio艂owego Zak膮tka (edit: obecnie klaudynahebda.pl), kt贸rej zdj臋cia maj膮 dla mnie nieuchwytn膮 magi臋
- Panny Malwinny z Filozofii Smaku, podziwiam j膮 za jasne i ostre zdj臋cia
- Sam z bloga Drizzle & Dip – uwielbiam jej zdj臋cia, po dzi艣 dzie艅 pozostaj膮 dla mnie niedo艣cignionym wzorem.
Wa偶n膮 rzecz膮, kt贸rej si臋 wtedy nauczy艂am, jest dok艂adne planowanie ka偶dego uj臋cia. W przesz艂o艣ci nie raz stawa艂am przez problemem, 偶e danie jest ju偶 gotowe do zjedzenia i stygnie, a ja nie wiem, jak je sfotografowa膰, bo wcze艣niej sobie tego nie przemy艣la艂am. Od tej chwili przed ka偶d膮 sesj膮 po艣wi臋cam czas na planowanie tego, jak sfotografuj臋 kolejn膮 potraw臋, jakie b臋dzie t艂o, naczynia, kompozycja, czy trzeba wyprasowa膰 obrus itd. :) Pocz膮tkowo rozrysowywa艂am swoje pomys艂y na kartce, obecnie wesz艂o mi to w nawyk i planuj臋 w g艂owie.
Dla por贸wnania, najlepsze moim zdaniem zdj臋cie zrobione obiektywem kitowym, oraz pierwsze zdj臋cie, kt贸re zrobi艂am nowym obiektywem:
W czerwcu 2014 r. na stronie聽www.learnfoodphotography.com聽dowiaduj臋 si臋 o mo偶liwo艣ci uczestniczenia on line w bezp艂atnym kursie fotografii kulinarnej prowadzonym przez聽Todda Porter and Diane Cu z bloga White on Rice Couple. Kurs prowadzony by艂 na 偶ywo w studio w Seattle, a ja ogl膮da艂am go w zaciszu mojego domu :) Kurs okazuje si臋 fantastyczny, dzi臋ki niemu wreszcie zaczynam rozumie膰, jak kierunek padania 艣wiat艂a mo偶e wp艂yn膮膰 na nastr贸j na zdj臋ciu. Jest to dla mnie jak odkrycie 艢wi臋tego Graala!聽
Kinga poprosi艂a, aby艣my w po艣cie napisa艂y, czego jeszcze chcia艂yby艣my si臋 nauczy膰, co nam jeszcze nie wychodzi. Oto moja lista:
- Chcia艂abym si臋 nauczy膰 fotografowa膰 makarony, bo wbrew pozorom jest to bardzo trudny temat. Na moich zdj臋ciach makaron贸w jest zawsze zbyt du偶y ba艂agan i czego艣 im brak.聽
- Fascynuje mnie trend tzw. dark photography, czyli nastrojowych zdj臋膰 robionych na ciemnym tle. Jak zrobi膰 ciemne zdj臋cie jednocze艣nie pami臋taj膮c o odpowiednim na艣wietleniu i podkre艣leniu g艂贸wnego tematu? Kinga robi przepi臋kne zdj臋cia w tym klimacie, sp贸jrzcie chocia偶by na 3 zdj臋cie na tej stronie.聽
- Mam trudno艣ci z robieniem zdj臋膰 pod k膮tem 90 stopni do potrawy, tzw. top-down. Cz臋sto wychodz膮 nieostre. Nie wiem, czy jest to kwestia statywu, czy mojej nieporadno艣ci, a mo偶e czego艣 innego?
- Chcia艂abym r贸wnie偶 pozna膰 tajniki obr贸bki zdj臋膰, tzw. postprodukcji, poniewa偶 obecnie umiem modyfikowa膰 jedynie podstawowe elementy.聽
- Mam r贸wnie偶 nadziej臋, 偶e Kinga zdradzi mi jak robi te przepi臋kne t艂a do zdj臋膰?:)
- Ale co najwa偶niejsze, ch臋tnie pos艂ucham i popatrz臋, jak ona to robi, jak przebiega jej proces fotografowania.聽
Bez wzgl臋du na to, czy uda mi si臋 wygra膰 warsztaty w konkursie, ciesz臋 si臋, 偶e napisa艂am tego posta, bo sta艂 si臋 on dla mnie pretekstem do spojrzenia wstecz i podsumowania swoich post臋p贸w. Mam r贸wnie偶 nadziej臋, 偶e informacje tu zamieszczone przydadz膮 si臋 mniej do艣wiadczonym adeptom fotografii, bo czy jest lepsza nauka ni偶 na wzlotach i upadkach innych?
A jakie s膮 Wasze do艣wiadczenia z fotografi膮 kulinarn膮? Jestem bardzo ciekawa Waszych komentarzy.
P.s. Je偶eli podoba艂 Wam si臋 ten post, to koniecznie sprawd藕cie moje pozosta艂e wpisy z聽na temat fotografii kulinarnej. Zach臋cam Was tak偶e do zapisania si臋 do mojego聽newslettera dla pasjonat贸w fotografii kulinarnej, aby nie przegapi膰 kolejnych post贸w i otrzymywa膰 ode mnie dodatkowe ciekawostki z dziedziny fotografii.聽