Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym

przez admin
salatka z pomidorow i mozzarelli

Dzień dobry,
Jakie warzywo najbardziej lubicie latem?

Moim numerem jeden są pomidory, które smakują teraz najlepiej. Pomidor malinowy \”po calaku\” z gruboziarnistą solą to coś, czemu nie mogę się oprzeć. Co tydzień z ochotą odwiedzam na bazarku mojego \”Pana od Pomidorów\”, który sprzedaje to pyszne warzywo w różnych wielkościach, odmianach i wszystkich kolorach tęczy:) Ostatnio moim ulubionym stał się cudownie słodki pomidor żółty, który wykorzystałam np. w letniej sałatce z arbuza

Letnie pomidory są pyszne, słodkie i tak ładnie wyglądają, że niewiele trzeba, aby stworzyć z nich atrakcyjną potrawę. Wystarczy dodać plasterki sera mozzarella i zioła, aby otrzymać pyszną sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat sławnej włoskiej sałatki caprese, w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata!

letnie pomidory

Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu – w końcu jest bardzo zbliżony do pesto. 
salatka z pomidorami i mozzarella caprese
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym
na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
  • ok. 750 g pomidorów różnych odmian
  • 500 g (2 kulki) mozzarelli
  • na sos: 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, duża garść innych letnich świeżych zioł, takich jak oregano, majeranek, tymianek, mięta, cząber, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka oliwy extra vergine, sól do smaku
Przygotowanie:
  1. W blenderze zmiksuj zioła i czosnek. Dodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw.
  2. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 

Pora na pomidora! Dieta ŚródziemnomorskaWarzywa psiankowate 2014

Podobne wpisy