Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)?

przez admin
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)?

W te chłodne wrześniowe poranki rozgrzewające śniadanie to coś, na co zdecydowanie mam ochotę! W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak robię szakszukę (shakshukę), chyba najbardziej znaną tunezyjską potrawę. Szczególnie, że mój Mąż stwierdził, że jest genialna 🙂

Shakshuka (lub shakshouka) to jajka gotowane w aromatycznym, pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu.

Szakszuka to potrawa pożywna i zdrowa. Poleca się ją nawet w czasie diety odchudzającej, co nie dziwi, bo to przecież jajka na warzywach. Szakszuka jest też bardzo uniwersalna –  zazwyczaj je się ją na śniadanie, ale z powodzeniem sprawdzi się tez na lekki obiad i ciepłą kolację.

Słowo \”shakshuka\” oznacza wielki bałagan. Choć jej tradycyjna postać jest bardzo prosta, to spokojnie możecie wzbogacać poniższą recepturę o różne dodatki. Do najbardziej typowych należą bakłażan i ziemniaki, ale kto Wam broni dodać do szakszuki szpinak, pieczarki, kiełbaski i co tak naprawdę Wam w duszy gra 🙂 Mój przepis jest połączeniem receptury Yotama Ottolenghiego z książki \”Jerozolima\” oraz Claudi Roden z \”The New Book of Middle Eastern Food\”.

➤ Na blogu znajdziecie również dwie wariacje na temat szakszuki: szakszukę z dynią makaronową oraz szakszukę kalafiorową.

tunezyjska szakszuka shakshouka / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Tunezyjska szakszuka (shakshuka)

 


Składniki / na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski
  • 2 łyżeczki pasty harissa (domowej lub ze sklepu) – można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g, można zastąpić świeżymi pomidorami)
  • sól, pieprz
  • 4 duże jajka
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • do podania: chlebek pita lub inne pieczywo, dla złagodzenia ostrości można podać z greckim jogurtem lub serkiem labneh albo posypać szakszukę fetą

 

➤ Rada: Jeśli chcesz, aby szakszuka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej pokrojonego w kostkę bakłażana lub pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Warzywa dodaj na patelnię razem z papryką, aby zdążyły się usmażyć. 

Przygotowanie tunezyjskiej szakszuki:

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paprykę, pastę harissa (lub koncentrat pomidorowy z przyprawami), kumin i czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie (ok. 8 minut).
tunezyjska szakszuka shakshouka / Chilli, Czosnek i Oliwa

2. Dodaj pomidory z puszki (lub pokrojone w kostkę świeże pomidory). Ja wolę pomidory w całości, bo są lepszej jakości i rozgniatam je na patelni łyżką lub widelcem. Sos dopraw solą i pieprzem. Niektórzy dodają jeszcze szczyptę cukru, o co ja pokusiłabym się w przypadku niezbyt słodkich świeżych pomidorów. Sos gotuj przez ok. 10-15 minut, aż trochę zgęstnieje, a smaki się połączą.

3. Zrób 4 niewielkie dołki w sosie i wbij do nich jajka. Gotuj, aż białka się zetną (żółtka mogą być mniej lub bardziej ścięte, jak wolisz). Ja na tym etapie przykrywam patelnię przykrywką.

tunezyjska szakszuka shakshouka / Chilli, Czosnek i Oliwa

4. Gdy szakszuka będzie gotowa, posyp ją posiekaną nastąp pietruszki i ewentualnie pokruszonym serem feta. Postaw patelnię na stół i zajadaj ze świeżym pieczywem. Dla złagodzenia ostrości możesz polać szakszukę odrobiną jogurtu greckiego lub labneh.

tunezyjska szakszuka shakshouka / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy