Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami

przez Zuzanna
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami

Nie bez żalu przywitałam w tym roku jesień, która zawitała według mnie za wcześnie. Aby wynagrodzić sobie brak słońca, postanowiłam upiec ciasto takie, jak najbardziej lubię – proste, wilgotne i z owocami. Śliwkom towarzyszą tu mielone migdały, które chętnie dodaję do wypieków. Dzięki nim ciasta mają przyjemną, grubszą strukturę i dłużej trzymają wilgoć. 

Ciasto jest lekko słodkie, z nutą cynamonu, cytryny i pomarańczy. Poza mąką migdałową znajdziecie w nim także grecki jogurt i polentę – kolejny składnik nadający mu tekturę przypominającą wręcz gruby piasek. Ciasta jest naprawdę sporo, więc nie próbujcie go piec w mniejszej blasze, bo może Wam wykipieć.

Śliwki przed dodaniem do ciasta należy zamarynować w soku pomarańczowym i brązowym cukrze (lub słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku.

➤ Zobacz także: rustykalna tarta ze śliwkami i masą migdałową

Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami

Składniki / na formę o średnicy 28 cm:

  • 7-8 śliwek pozbawionych pestek i pokrojonych na ćwiartki
  • sok z 1 pomarańczy i skórka z 1/2 pomarańczy
  • 80 g brązowego cukru (można zamienić na ksylitol lub stewię w proszku)
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią w proszku)
  • 4 duże jajka
  • sok z 1 cytryny i skórka z 1/2 cytryny
  • 140 g greckiego jogurtu
  • 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • 200 g polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 100 g mąki pszennej (ja dałam pełnoziarnistą)
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • garść płatków migdałowych do dekoracji

 


Przygotowanie ciasta ze śliwkami:

  1. W misce wymieszaj śliwki, sok i skórkę pomarańczy oraz brązowy cukier lub słodzik. Odstaw na 15 minut, mieszając od czasu do czasu śliwki z wydzielającym się słodkim sokiem.
  2. Do innej miski włóż miękkie masło oraz cukier lub słodzik. Zmiksuj robotem kuchennym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Teraz dodaj jajka – jedno na raz, miksując za każdy razem przed dodaniem kolejnego.
  3. W małej miseczce wymieszaj jogurt z sokiem i skórką z cytryny i dodaj do ciasta, zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki – mielone migdały, polentę, mąkę, proszek do pieczenia i mielony cynamon. Dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Formę do pieczenia natłuść i wyłóż papierem. Przelej do niej ciasto, a na wierzchu ułóż cząstki śliwek (nie wylewaj uzyskanego soku). Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piecz przez 1 godzinę i 15 minut lub do suchego patyczka.
  5. W międzyczasie przelej syrop, w którym marynowały się śliwki do rondelka. Gotuj go przez chwilę, aż zgęstnieje do konsystencji miodu. Upieczone ciasto polej otrzymanym sosem.

Rada: Ciasto możesz podawać na ciepło i na zimno, z dodatkiem np. jogurtu greckiego lub lodów, jeśli masz ochotę.

Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy