Dzień dobry,
I przyznam się, że wcale mnie to nie złości, lecz lubię takie chwile:) Prośba mojego Męża stanowi dla mnie wyzwanie, które pobudza moja kulinarną wyobraźnię i kreatywność. Powstają wtedy dania proste w przygotowaniu i ze składników, które mam pod ręką, ale według mojego Męża właśnie wtedy przygotowuję najsmaczniejsze jedzenie. Odejście od książek kucharskich i kierowanie się swoim kulinarnym instynktem się opłaca.
I tak pewnego sobotniego poranka mieliśmy ochotę na smaczne i ciepłe śniadanie, a w lodówce nie było jajek (to nasz kluczowy weekendowy składnik śniadań). Mój Mąż wypowiedział hasło-klucz \”zjadłbym coś pysznego\”, a ja zaczęłam kombinować. Pomyślałam o grzankach z serem, ale znowu ketchup? I wtedy wpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym. Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku. Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę.
przepis własny
na 4 grzanki
czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
- 4 kromki chleba, np. ciabatty
- oliwa
- 1 cebula pokrojona w półplasterki
- 1 łagodna chilli, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
- sól, suszone oregano
- 4 plastry żółtego sera lub 80-100 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ma małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem.
- Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym na grubych oczkach tarki Zapiekaj w piekarniku przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Smacznego!