Dzień dobry,
Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb – kremowy sos z tuńczyka i anchois, intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu, ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków (spróbujcie przygotować go na imprezę – przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego punkcie).
Uwielbiam ten przepis, gdyż wymaga minimum wysiłku. Sos z tuńczyka i anchois należy do rodziny sosów, które nie wymagają gotowania, podobnie jak w popularnym pesto – składniki są rozdrabniane (w tym przypadku blenderem), a następnie łączone z ugotowanym makaronem. Gdy następnym razem będziecie chcieli przygotować coś szybkiego w tygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu, niż ugotowanie makaronu. A i zmywania jest po tym daniu niewiele :)
Ponieważ sos przygotowuje się na zimno, przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o pozostawieniu w garnku nieco wody z gotowania (dosłownie 3-4 łyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji (podobnie robimy, gdy łączymy makaron z pesto).
Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja.
Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois
ze spaghetti i czarnymi oliwkami
inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge
na 4 porcje
Składniki:
na sos z tuńczyka i anchois:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g)
- 1 puszka anchois (ok. 100 g)
- 3 łyżki oliwy
- 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g)
- 150 ml śmietany lub creme fraiche (użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii)
dodatkowo:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti (wykorzystałam pełnoziarnisty)
- czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
- Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić sos, ale uważaj, bo będzie dość słony dzięki anchois.
- Jeżeli podajesz sos z makaronem, ugotuj go al dente i odcedź, zostawiając jednak w garnku nieco wody. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami.
- Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów.