Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois


Dzień dobry,
Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois, intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu, ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków (spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego punkcie).  

Uwielbiam ten przepis, gdyż wymaga minimum wysiłku. Sos z tuńczyka i anchois należy do rodziny sosów, które nie wymagają gotowania, podobnie jak w popularnym pesto - składniki są rozdrabniane (w tym przypadku blenderem), a następnie łączone z ugotowanym makaronem. Gdy następnym razem będziecie chcieli przygotować coś szybkiego w tygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu, niż ugotowanie makaronu. A i zmywania jest po tym daniu niewiele :) 

Ponieważ sos przygotowuje się na zimno, przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o pozostawieniu w garnku nieco wody z gotowania (dosłownie 3-4 łyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji (podobnie robimy, gdy łączymy makaron z pesto). 

Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja.

Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois
ze spaghetti i czarnymi oliwkami


inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge
na 4 porcje

Składniki:
na sos z tuńczyka i anchois:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g)
  • 1 puszka anchois (ok. 100 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g)
  • 150 ml śmietany lub creme fraiche (użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii)
dodatkowo:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (wykorzystałam pełnoziarnisty)
  • czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić sos, ale uważaj, bo będzie dość słony dzięki anchois. 
  2. Jeżeli podajesz sos z makaronem, ugotuj go al dente i odcedź, zostawiając jednak w garnku nieco wody. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami. 
  3. Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów.

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie creme fraiche to jedno i to samo ale przepis fajny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnica polega na tym, że creme fraiche do śmietana lekko ukwaszona kulturami bakterii. Śmietana, którą mamy w Polsce, nie jest ukwaszana i czasem określa się ją jako słodka śmietana.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.