Marokański kurczak z pomidorami i miodem – Djaj Matisha Mesla

przez admin

Dzień dobry,

Dziś przygotowałam dla Was coś bardzo smakowitego – danie, które uwiedzie was subtelną słodyczą miodu i aromatem wonnych przypraw 🙂 
Djaj Matisha Mesla, czyli kurczak z pomidorami i miodem to tradycyjna marokańska potrawa, kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości.

Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis, szczególną cechą kuchni marokańskiej, zwłaszcza w okolicach Fezu, jest umieszczanie wszystkich składników w rondlu w tym samym czasie, a nie smażenie na oleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego tażinu jest wyjątkowo niekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik 🙂

Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne. Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego kurczaka na kurze piersi bez skóry). 
P.s. Miłośników kuchni marokańskiej zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami. W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów, ale uważam, że są doskonałymi potrawami na jesień.

Marokański kurczak z pomidorami i miodem – Djaj Matisha Mesla

przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Roden
na 4 porcje

Składniki:

  • 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki (ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku)
  • 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych)
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Do dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp przyprawy – imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj, przykryj garnek, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu odwracaj kawałki kurczaka. Mięso powinno odchodzić od kości:)
  2. Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła – ja ułożyłam je na talerzu i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Można je też wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Zwiększ ogień pod garnkiem i gotuj sos, aż uzyska gęstą konsystencję – mi zajęło to 30 min. Mieszaj sos, aby nie przywarł do garnka. Na koniec wmieszaj w niego miód i włóż z powrotem kawałki kurczaka, po czym podgrzej całość.
  3. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podpraż przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka. 
  4. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem.
Uwagi:
  • Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie.
  • Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy.
  • Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy (pasty z papryki chilli) lub dodać świeżą chilli. 

Podobne wpisy