Latem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri. Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami – gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami, a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach.
W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą. Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim ulubionym sposobem wstawiłam je na noc do lodówki, aby spokojnie urosło. W dzień imprezy upiekłam 3 duże pizze, którymi bardzo się najedliśmy. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, które przechowałam w lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze.
Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku czerwona cebula, również wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi. I jeszcze ten pasujący do fig kolor – tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :)
➤ Spróbuj także:
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem
Składniki /dla 2-4 osób:
- 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta na pizzę
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
- oliwa
- 4-5 fig pokrojonych na plasterki
- ok. 50 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią, podzielonego na kawałki
- garść świeżych liści rozmarynu
- szczypta soli, najlepiej grubej soli morskiej
Przygotowanie focacci z figami i gorgonzolą:
- Zacznij od przygotowania klasycznego włoskiego ciasta na pizzę według mojej instrukcji krok po kroku. Do tego przepisu wystarczy ciasto z połowy porcji. Jak już zagniatasz, możesz też zrobić całą porcję ciasta i z drugiej jego połowy zrobić pizzę (albo zamrozić ciasto na przyszłość). Zagnieć ciasto, następnie uformuj z niego kulę i zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny (aż podwoi swoją objętość).
- Weź duży kawałek papieru do pieczenia i posmaruj go lekko oliwą. Ułóż na nim ciasto, rozpłaszcz opuszkami palców i rozciągnij w kształt koła lub prostokąta. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 230 stopni C. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż na niej czerwoną cebulę, aż zmięknie i trochę się przyrumieni (ok. 7 minut). Zostaw do przestygnięcia.
- Na powierzchni ciasta rozłóż równomiernie usmażoną czerwoną cebulę, plasterki fig i kawałeczki sera gorgonzola. Posyp listkami rozmarynu i szczyptą grubej soli morskiej. Skrop oliwą.
- Ułóż focaccię na blasze (wraz z papierem do pieczenia) i piecz przez 15-20 minut, aż będzie lekko złota, a ser na powierzchni się rozpuści. Podawaj na ciepło lub na zimno.
➤ Porady:
- Ciasto na pizzę możesz przygotować dzień wcześniej. Ja takie wyrośnięte przez noc w lodówce ciasto lubię najbardziej. Po etapie rośnięcia ciasta przez 2 godziny, przełóż je do pojemnika nasmarowanego oliwą i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij co najmniej godzinę przed planowany pieczeniem, żeby ciasto się ogrzało.
- Taką focaccię możecie zjeść na ciepło na obiad czy kolację, ale też nawet następnego dnia zabrać do pracy, na piknik lub wycieczkę.