Sałatka kreteńska

przez Zuzanna
Sałatka kreteńska

Dziś zapraszam Was na kulinarne wspomnienie z moich wakacji na Krecie. Sałatka kreteńska to bogatsza wersja popularnej sałatki greckiej, według mnie dużo od niej smaczniejsza. To kwintesencja najlepszych smaków z Krety – soczystych pomidorów, chrupiących warzyw, słonych oliwek, delikatnego owczego sera oraz tradycyjnego jęczmiennego pieczywa – paximadia

Sałatkę kreteńską dostaniecie w większość restauracji i tawern na wyspie, szczególnie w okolicach Chanii i Rethymnonu. Nie ma jednego przepisu, dlatego ja pokażę Wam wersję, jaką jadłam w restauracji w porcie w Chanii. Na pewno zaskoczy Was w niej obecność dwóch składników – gotowanych ziemniaków i plastrów gotowanej cukinii. Ale taką właśnie wersję jadłam i z tego, co się zorientowałam, gotowana cukinia w tej sałatce to wcale nie taki rzadki dodatek.

Z wycieczki na Kretę przywiozłam oczywiście kilka kulinarnych pamiątek, m.in. pyszną oliwę oraz paximadia, czyli tradycyjne kreteńskie suchary wypiekane z pełnoziarnistej mąki jęczmiennej. Czasem porównuje się je do włoskich ciasteczek biscotti, ponieważ również są podwójnie pieczone. Są zdrowe, pożywne i oczywiście bardzo trwałe, dlatego dawniej greccy pasterze zabierali je ze sobą na pastwiska razem z kawałkiem sera.

Moje paximadia kupiłam na targowisku w Rethymnonie. Na straganie był cały ich wybór, w różnych rozmiarach, a także niektóre na słodko. Wybaczcie, że nie pokażę Wam paximadia na zdjęciu, ale niestety w transporcie mi się pokruszyły, no idealnie do tego przepisu :) Paximadia to właściwie takie suchary, dlatego w sałatce kreteńskiej umieszcza się je na spodzie półmiska, aby miały szansę zmięknąć pod wpływem oliwy i wydobywających się z warzyw soków. Oczywiście paximadia możecie zastąpić innych pieczywem, zerknijcie na wskazówki znajdujące się pod przepisem.

Podawana na Krecie sałatka raczej nie będzie zawierała fety, lecz delikatny, czasem porównywany do ricotty, wiejski ser owczy o nazwie mizithra. Mało słony, miękki, naprawdę pyszny! Niestety nie udało mi się go w Polsce kupić, dlatego zastąpiłam go podobnym w smaku i konsystencji serem manouri, który już dostaniecie w sklepach z greckimi produktami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kreteńskiej sałatki dodać po prostu fetę :)

I jeszcze ostatnia uwaga dotycząca składnika sałatki. Bo prawda jest taka, że ta sałatka wyjdzie pyszna, tylko jeśli użyjecie wysokiej jakości, świeżych produktów. Koniecznie wybierzcie dobrej jakości oliwki sprzedawane z pestką – czarne albo kalamata. Na Krecie wykorzystują także czarne oliwki suszone. Ja zamówiłam sobie właśnie takie suszone czarne oliwki razem z serem manouri i było warto, bo jedząc moją sałatkę kreteńską przez chwilę przeniosłam się do sympatycznej restauracji w porcie w Chanii…

Sałatka kreteńska / Chilli, Czosnek i Oliwa

Sałatka kreteńska

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 2 połówki pieczywa paximadia, inne sucharki lub 2 czerstwe bułki, np. grahamki (patrz wskazówki poniżej), podzielone na duże kawałki
  • 1 nieduża cukinia (ok. 250 g)
  • 4 średnie ziemniaki odmiany sałatkowej
  • 2 zielone papryki
  • 3 duże, soczyste pomidory malinowe
  • 1 średni ogórek
  • 200 g sera mizithra, manouri lub fety
  • garść dobrej jakości oliwek z pestką, czarnych lub kalamata
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól do smaku
  • ok. 6 łyżek dobrej jakości oliwy extra vergine

 

Przygotowanie sałatki kreteńskiej:

  1. Cukinię obierz ze skórki i pokrój na grube plastry. Włóż do garnka z gotującą się wodą. Gotuj do miękkości przez ok. 7 minut. Odcedź i ostudź. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Ugotuj do miękkości i ostudź. Możesz też wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie, przy czym wybierz odmianę sałatkową lub ogólnoużytkową (nie ziemniaki sypkie).
  2. Papryki pokrój na paseczki, pomidory na duże kawałki i ogórka na plasterki. Z oliwek usuń pestki.
  3. Na dnie półmiska ułóż kawałki paximadia lub innego pieczywa. Na pieczywie ułóż kawałki papryki, pomidorów, ogórka, cukinii i ziemniaków. Posyp pokruszonym serem, oliwkami i oregano. Ewentualnie dopraw solą do smaku, pamiętając że oliwki i ser są słone. Na koniec polej sałatkę oliwą i podawaj.

Wskazówki:

  • Do sałatki kreteńskiej możesz wykorzystać po prostu kromki wysuszonego chleba lub bułki. Pokrój chleb lub bułki na kawałki i zostaw w przewiewnym miejscu, aby obeschły.
  • Możesz także wstawić kromki pieczywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i opiekać przez 5-10 minut, aż staną się bardziej chrupiące. Szczególnie polecam grahamkę, bo bardziej przypomina w smaku oryginalne dakos od zwykłej kajzerki.

Podobne wpisy