Falafele z bobu to żaden hipsterski wynalazek. Takie falafele popularne są w Egipcie, nazywa się je taameyya i robi z bobu suszonego. To właśnie z bobu, a nie z ciecierzycy przygotowywano pierwsze falafele. Są lżejsze i bardziej wilgotne od falafeli z ciecierzycy i to podobno czyni je najlepszymi na świecie!
Niestety suszony bób dostaniecie tylko w specjalistycznych sklepach, ale z łatwością przygotujcie pyszne zielone kuleczki ze bobu świeżego. Część przepisów poleca wcześniejsze gotowanie bobu, ja zdecydowałam się na według mnie najprostszą metodę – do falafeli dodałam surowe, jedynie wcześniej namoczone i obrane ze skórek ziarenka. Owszem, za obieraniem bobu nie przepadam, ale jak włączy się ulubiony serial w telewizji, to idzie całkiem sprawnie :) Sezon na świeży bób w pełni, dlatego bez przydługich wstępów zabierajmy się do pracy!
➤ Spróbuj także innych falafeli:
Falafele ze świeżego bobu
Składniki / na ok. 20 sztuk:
- 600 g świeżego bobu
- 1 nieduża cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki lub kolendry, posiekany
- mały pęczek świeżej mięty (posiekany) lub łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- duża szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
- 4 -5 łyżek mąki (u mnie orkiszowa, może być z ciecierzycy lub pszenna)
- sól, pieprz
- sezam do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie falafeli z bobu:
- Bób zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie obierz go ze skórek.
- W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki falafeli, oprócz sezamu i oleju. Zmiksuj, aż powstanie masa o konsystencji grubego piasku. Masa jest wilgotniejsza od tej na falafele z ciecierzycy, dlatego dodajemy do niej więcej mąki. Powinna lekko się kleić po ściśnięciu. W razie potrzeby możesz dodać ciut więcej mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
- Uformuj falafele w kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w sezamie. W rondelku rozgrzej grubą warstwę oleju (na 3/4 wysokości falafela). Możesz włożyć kawałek chleba, aby upewnić się, że olej jest dość gorący. Falafele smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z chlebkami pita lub tortillami, sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. Na zdjęciach wykorzystałam ugotowany bób, zielony groszek, pędy groszku, buraka oraz świeżą miętę.