Domowe falafele ze świeżego bobu

przez Zuzanna
Domowe falafele ze świeżego bobu

Falafele z bobu to żaden hipsterski wynalazek. Takie falafele popularne są w Egipcie, nazywa się je taameyya i robi z bobu suszonego. To właśnie z bobu, a nie z ciecierzycy przygotowywano pierwsze falafele. Są lżejsze i bardziej wilgotne od falafeli z ciecierzycy i to podobno czyni je najlepszymi na świecie!


Niestety suszony bób dostaniecie tylko w specjalistycznych sklepach, ale z łatwością przygotujcie pyszne zielone kuleczki ze bobu świeżego. Część przepisów poleca wcześniejsze gotowanie bobu, ja zdecydowałam się na według mnie najprostszą metodę – do falafeli dodałam surowe, jedynie wcześniej namoczone i obrane ze skórek ziarenka. Owszem, za obieraniem bobu nie przepadam, ale jak włączy się ulubiony serial w telewizji, to idzie całkiem sprawnie :) Sezon na świeży bób w pełni, dlatego bez przydługich wstępów zabierajmy się do pracy!

➤ Spróbuj także innych falafeli:

 

Domowe falafele ze świeżego bobu / Chilli Czosnek i Oliwa

 

Falafele ze świeżego bobu

Składniki / na ok. 20 sztuk:

  • 600 g świeżego bobu
  • 1 nieduża cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki lub kolendry, posiekany
  • mały pęczek świeżej mięty (posiekany) lub łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • duża szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
  • 4 -5 łyżek mąki (u mnie orkiszowa, może być z ciecierzycy lub pszenna)
  • sól, pieprz
  • sezam do obtoczenia
  • olej do smażenia
do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku, garstką listków mięty, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. podgrzane chlebki pita lub tortille, ulubione warzywa

Przygotowanie falafeli z bobu:

  1. Bób zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie obierz go ze skórek.
  2. W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki falafeli, oprócz sezamu i oleju. Zmiksuj, aż powstanie masa o konsystencji grubego piasku. Masa jest wilgotniejsza od tej na falafele z ciecierzycy, dlatego dodajemy do niej więcej mąki. Powinna lekko się kleić po ściśnięciu. W razie potrzeby możesz dodać ciut więcej mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
  3. Uformuj falafele w kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w sezamie. W rondelku rozgrzej grubą warstwę oleju (na 3/4 wysokości falafela). Możesz włożyć kawałek chleba, aby upewnić się, że olej jest dość gorący. Falafele smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z chlebkami pita lub tortillami, sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. Na zdjęciach wykorzystałam ugotowany bób, zielony groszek, pędy groszku, buraka oraz świeżą miętę.
Domowe falafele ze świeżego bobu / Chilli Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy