Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty

przez Zuzanna
Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty

Hummus z bobu jest naprawdę pyszny, ale postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wybrałam więc przepis na crostini z pastą z bobu, groszku i ricotty, który kusił mnie zniewalającą zielenią ze stron Magazynu Jamie (Czy Wam też jest żal, że przestali wydawać ten magazyn w Polsce?). Lekko cytrusowa w smaku, przepysznie doprawiona czosnkiem, bazylią i parmezanem, pasta z bobu i groszku zasmakowała nawet mojemu Mężowi, który zazwyczaj krzywi się na dania z ricottą :P

Do pasty możecie wykorzystać zarówno świeży jak i mrożony bób oraz groszek. Ja niestety musiałam zadowolić się mrożonym zielonym groszkiem … hmm… choć, gdybym rzeczywiście dostała na bazarku świeży, pewnie nie dotrwałby do domu :) Zamiast parmezanu możecie kanapeczki posypać pokruszona fetą, jednak wtedy nie przesadzajcie z dosalaniem samej pasty.

 

Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty / Chilli Czosnek i Oliwa

 

Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty

 

 

Składniki / na 8 kanapeczek:

  • 120 g zielonego groszku (użyłam mrożonego, ale oczywiście może być świeży)
  • 120 g bobu (u mnie świeży, może być mrożony)
  • listki z 1 dużego pęczka bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 50 g migdałów, całych lub w płatkach
  • 1 cytryna
  • 100 g ricotty
  • 1 łyżeczka oliwy + do polania
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 kromek chleba (u mnie ciabatta)
  • do podania: świeżo starty parmezan (można pominąć)

 

 

Przygotowanie pasty z bobu i groszku:

  1. Jeżeli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i zalej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zachować intensywny zielony kolor. Jeżeli masz świeży groszek, wrzuć go od razu do pasty. Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut, następnie odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórek.
  2. Do miski włóż większość groszku, bobu i listków bazylii (część zostaw do dekoracji) oraz ząbek czosnku i z grubsza zmiksuj. Dodaj migdały, skórkę oraz trochę soku z cytryny,  ricottę i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny.
  3. Kromki chleba opiecz na patelni, aż będą chrupiące. Ja lubię polać je odrobiną oliwy i opiekać na patelni grillowej – mają wtedy złoty kolor i apetycznie przypieczone paski. Nałóż na pieczywo pastę, na wierzchu ułóż pozostały bób, groszek i listki bazylii. Posyp parmezanem, jeśli używasz i skrop odrobiną oliwy.

Wskazówka: Pastę z bobu i groszku możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni.

Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty / Chilli Czosnek i Oliwa
Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty / Chilli Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy