Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku)

Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku)

Słyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach!

Wegetariańskie jajka po szkocku robi się trochę inaczej niż prawdziwe falafele - z ugotowanej, a nie z surowej ciecierzycy. Dlatego kluczowe tu jest pulsacyjne miksowanie masy - nie chcemy gładkiej papki, a wyczuwalne drobinki cieciorki. Przepis na te nietypowe falafele pochodzi ze strony BBC Good Food, musiałam jednak zmienić podane przez nich proporcje, bo moja ciecierzycowa masa wyszła zbyt sucha.

"Falafele po szkocku" są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzą się także jako imprezowe finger food oraz piknikowa przekąska. Ach, wiosna tak nam się pięknie zapowiada! Myślę, że okazji na zrobienie tych falafeli będzie jeszcze dużo, również po Wielkanocy :)


Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku)

Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku)


Składniki / na 8 sztuk:

  • 10 jajek w temperturze pokojowej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego) + więcej do obtoczenia falafeli
  • sól, pieprz
  • trochę maki do obtoczenia jajek
  • olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie wegetariańskich jajek po szkocku:

  1. W garnku zagotuj wodę i włóż do niej 8 jajek. Gotuj je przez 10 minut (lub 5 jeśli wolisz miększe), następnie odcedź i zalej zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupek. 
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na małej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Teraz na patelnię dodaj kumin i kolendrę i smaż mieszając przez ok. minutę. Przełóż do misy malaksera i zmiksuj na papkę. 
  3. Do malaksera dodaj ciecierzycę i natkę pietruszki lub kolendrę. Zmiksuj, tym razem pulsacyjnie, aż ciecierzyca zostanie rozdrobniona na małe kawałeczki, ale nie na gładka papkę. Do masy wmieszaj łyżką bułkę tartą i 2 roztrzepane jajka. Dopraw porządnie solą i pieprzem.  
  4. Zabierz się za formowanie jajek po szkocku. Podziel masę mniej więcej na osiem części. Do małej miseczki nasyp trochę mąki. Weź jajko na twardo i obtocz je w mące, strzepnij nadmiar. Weź porcję masy z ciecierzycy i rozpłaszcz ją na dłoni. Na wierzchu ułóż jajko, po czym zamknij dłoń - wtedy masa otoczy jajko. Sklej ze sobą brzegi masy i uformuj zgrabny, jajowaty klops. Powtórz z pozostałymi jajkami i masą. Przy formowaniu pomaga zwilżanie dłoni wodą lub olejem. 
  5. Uformowane falafele obtocz w bułce tartej (czy kaszce kukurydzianej - mi akurat bułka się skończyła :)). Na tym etapie możesz schować falafele do lodówki i usmażyć je później czy następnego dnia. 
  6. Do dużej patelni o wysokich ściankach wlej warstwę oleju grubą na ok. 3 cm. Poczekaj aż się rozgrzeje - kawałeczek chleba wrzucony do oleju powinien zbrązowieć w ciągu 30 sekund. Falafele smaż partiami - 3-4 na raz, obracając co jakiś czas na patelni, aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone przełóż łyżka cedzakową na ręcznik papierowy. 
  7. Falafele a'la jajka po szkocku możesz podawać na ciepło lub na zimno (np. zabrać na piknik). Najlepiej będą smakować z dodatkiem sosu - np. jogurtowego z czosnkiem, jogurtu wymieszanego z pastą harissa czy sosem tzatziki
➤ Rada:
Jak zgrabnie uformować wege jako po szkocku? Wypróbuj mój sposób. Zwilż dłonie wodą. Weź ok. 3/4 porcji masy (mam na myśli 1/8 całości) i rozpłaszcz na dłoni. Na masie ułóż obtoczone w mące jajko i zamknij dłoń - w ten sposób jajko będzie prawie otoczone masą. Teraz weź pozostałą 1/3 masy i przy jej pomocy zasklep brakującą część. Palcami wygładź powierzchnię klopsa, zwracając szczególnie uwagę na ewentualne przerwy, nierówności - nie chcemy, aby masa popękała w czasie smażenia. Na końcu obtocz klopsa w bułce tartej i gotowe!
Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku)
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.