Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli

salatka z figami przepis

Dzień dobry,
Świeże figi od początku września królują na targowiskach i na blogach kulinarnych, a ja muszę się przyznać, że nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem, trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską. 

Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. 

swieze figi

Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi słodkich potraw) i początkowo nie chciał jej nawet spróbować, ale ostatecznie stwierdził, że nie jest taka straszna, a nawet bardzo dobra ;) Świeże figi nie są wcale takie słodkie i do potraw wytrawnych nadają się doskonale. 

Tak więc ta sałatka to mój figowy debiut, za to bardzo udany i myślę, że polubię się z figami na dłużej. 

A Wam jak podoba się taka sałatka?

P.s. Jeżeli lubicie owoce w sałatkach polecam Wam również sałatkę z pomidorów i brzoskwiń oraz sałatkę z arbuza, fety i mięty.

salatka z figami, boczkiem i serem

Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli

przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami
na 2-4 porcje
czas przygotowania: 20 min.

Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli
  • garść świeżej mięty
  • 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki
  • 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki
  • na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto
Przygotowanie:
  1. Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Boczek lub Prosciutto podsmaż na chrupiąco na patelni, wyłów łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Boczek jest sam w sobie wystarczająco tłusty i nie trzeba dodawać do niego oliwy. 
  3. W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu.
salatka ze swiezymi figami, szynka parmenska i serem

Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki"

Włoskie smaki

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Zdecydowanie poproszę, figa na wytrawnie jest świetna!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Myślę, że taka sałatka nada się na przyjęcie :)

      Usuń
  3. Apetyczna sałatka, ale jednak nie mieści się w kategorii "dania wegetariańskie", z powodu obecności boczku oczywiście. Czepiam się, bo jestem wegetarianką, ale gdyby ktoś poczęstował mnie sałatką z Twojego przepisu - bardzo bym się zeźliła:-) On - w dobrej wierze - przygotowuje "danie wegetariańskie", ja - głodna - nie mogę tego zjeść. Eh, życie, zakpiłoś sobie (znów)...
    Może dla niewtajemniczonych podaj jakąś alternatywę dla nieszczęsnego boczku, albo może opisz go jako dodatek nie-wege? Będę wdzięczna! Bo ja sobie oczywiście poradzę - pominę albo znajdę zamiennik. Ale "mięsożerca" częstujący wegetarianina może popełnić gafę z powodu niewiedzy!

    A figi jadam od paru lat, bardzo lubię, ale zawsze szkoda mi je dodać do jakiejś potrawy - lubię je surowe, jedzone tak po prostu, najwyżej w obecności sera gorgonzola i miodu - pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Hajduczku:-) chyba dostałam chwilowego "zaciemnienia umysłowego, gdy dodawałam tę sałatkę do kategorii wege. To jest oczywiście błąd z mojej strony i dziękuję, że zwróciłaś mi na niego uwage :-) Sałatka nie powinna była się znaleźć w tej kategorii. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Zuziu-fantastyczna sałatka :) Z pewnością ją zrobię :) pozdrawiam z akacjowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, oby smakowała :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe smaki!
    Dla mnie słodkie i słone to idealna kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twojej sałatki nie powstydziłaby sie żadna restauracja ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za komplement. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wygląda smakowicie! Uwielbiam takie połączenia, koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania i podzielenia się zdjęciem gotowej potrawy :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.