Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - prosta i wilgotna

Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - prosta i wilgotna

Wielkanoc tuż, tuż, przychodzę więc do Was z przepisem na pyszną, prostą do zrobienia i przede wszystkich wilgotną babkę łączącą w sobie ultra śródziemnomorskie smaki cytryny i tymianku. Moja wielkanocna babka cytrynowa będzie prawdziwą ozdobą stołu. Dzięki dodatkowi oliwy aromatyzowanej cytryną oraz jogurtu greckiego, jest delikatna, miękka i mokra. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku i upieczcie ją na najbliższe święta! 

Cytryna i tymianek - ich intensywne aromaty oraz żywy żółty i zielony kolor kojarzą mi się z wiosną oraz Wielkanocą. Dodanie tymianku do ciasta wcale nie jest dziwnym pomysłem. W krajach śródziemnomorskich często aromatyzuje się wypieki tymiankiem, rozmarynem czy bazylią. Tymiankowe listki zdobiące babkę są niczym młode zielone listki wyrastające teraz na krzaczkach. Nawiasem mówiąc, czy Wy również o tej porze roku chętnie otaczacie się zielonymi gałązkami i żółtymi kwiatami? 


Nie przepadam za tradycyjnymi babkami piaskowymi, które bardzo szybko robią się suche. Dlatego do mojej wielkanocnej babki dodałam grecki jogurt oraz oliwę aromatyzowaną cytryną od Monini. Dzięki temu babka jest mokra, ma intensywnie cytrynowy smak i pięknie pachnie. Ozdobiłam ją cytrynowym lukrem oraz cytrynową skórką i listkami tymianku. Tak przystrojona prezentuje się bardzo pięknie i odświętnie. 

Przepis na babkę cytrynową jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie. Możecie ją upiec w wersji tradycyjnej, na białym cukrze i pszennej mące, lub też zdecydować się na wersję bardziej fit - z ksylitolem i mąką orkiszową. Szczerze polecam wykorzystanie ksylitolu do wypieków, ponieważ ma on mniej kalorii, a różnicy w smaku nie czuć. 
➤ Zobacz także: Świąteczna babka z żurawiną i pistacjami na serku ricotta 
Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - prosta i wilgotna

Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - Przepis krok po kroku 



➤czas przygotowania: 20 minut + 50 minut pieczenie
w 1 porcji: 338 kcal (293 kcal w wersji z ksylitolem i mąką orkiszową), B 5,2 g, W 45,0 g, T 15,1 g


Składniki / na formę o średnicy 25 cm - 16 porcji:

na babkę:
  • cukier lub ksylitol - 1,5 szklanki (300 g ) 
  • listki świeżego tymianku - 2 łyżeczki + do dekoracji
  • skórka otarta z cytryny - z 1 sztuki (2 łyżeczki) + do dekoracji 
  • jajka - 4 sztuki
  • oliwa aromatyzowana cytryną Monini - 1 szklanka (220 g)
  • jogurt grecki - 3/4 szklanki  (250 g)
  • ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki 
  • mąka pszenna lub orkiszowa  - 2,5 szklanki (400 g)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - szczypta
na lukier cytrynowy:
  • cukier puder lub ksylitol w formie pudru lub zmielony w malakserze - 1 szklanka (120 g) 
  • sok z cytryny - 3 łyżki


Przygotowanie wielkanocnej babki cytrynowej:

1. Formę na babkę posmaruj oliwą lub masłem i wysyp mąką. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

2. W misie robota kuchennego umieść cukier lub ksylitol, listki tymianku oraz skórkę z cytryny. Miksuj przez 1 minutę, aby cukier przejął aromaty cytrusów oraz ziół. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie
Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

3. Dodaj jajka i zmiksuj do połączenia. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

4. Dodaj jogurt naturalny, oliwę aromatyzowaną cytryną oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj do połączenia. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie
Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

5. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj do misy robota i zmiksuj do połączenia. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie
Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

6. Ciasto wlej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie
Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

7. Ciasto zostaw w formie na 10 minut, następnie odwróć formę do góry nogami i postaw na kratce do studzenia. Ciasto powinno wysunąć się z formy. Zostaw ciasto na kratce do całkowitego ostygnięcia. 

Babka wielkanocna cytrynowa - przygotowanie

8. Przygotuj lukier cytrynowy - w misce wymieszaj ze sobą cukier puder lub ksylitol z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Polej nim babkę. Posyp listkami tymianku i skórką cytrynową. 

Rada: Aby babka dłużej zachowała świeżość i nie obsychała, przechowuj ją zamkniętą w szczelnym pojemniku lub też owiniętą w papier do pieczenia i folię. 
Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - prosta i wilgotna
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.