Dziś mam dla Was przepis na kotleciki drobiowe z warzywami – papryką, kukurydzą, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami. Kotleciki są kolorowe, aromatyczne, lekkie i bardzo pyszne. Przypadną do gustu dzieciom (gdy pominiemy dodatek chilli), świetnie nadają się też do lunchboxa. Zapraszam na przepis ze zdjęciami krok po kroku!
Przygotowując kotleciki drobiowe z warzywami zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w książce \”Lunchbox na każdy dzień\” mojej koleżanki Malwiny Bareły. O książce Malwiny pisałam Wam już przy okazji cyklu \”Proste obiady na 7 dni #6\”. Nie trzymałam się jednak receptury zbyt ściśle. Bardzo podoba mi się idea przemycenia do mięsnego kotleta różnych ziół oraz warzyw. Mięso drobiowe jest delikatne w smaku, więc dzięki temu zabiegowi od razu nabiera charakteru!
Kotleciki przygotowuje się szybko i prosto. Możecie podać je jako element obiadu z ziemniakami i surówką lub tez zapakować do lunchboxa. To takie trochę kotleto-placki, więc niekoniecznie potrzebują węglowodanów. Wystarczy dodać do nich sałatkę, fajnie też smakują w towarzystwie sosów, np. jogurtu z czosnkiem, sosu tzatziki czy ketchupu. I najważniejsza ich zaleta (bo mocno prosiliście mnie w ankiecie o takie przepisy) – kotleciki drobiowe świetnie smakują też na zimno. Wypróbowane – jadłam je w ten sposób, gdy pilnowałam remontu nowego mieszkania.
Kotleciki drobiowe z warzywami dla dzieci i dorosłych – przepis krok po kroku
➤czas przygotowania: 25 minut
w 1 sztuce: 135 kcal, B 11,7 g, W 9,9 g, T 4,8 g
Składniki / na 9 sztuk:
- po 1/4 papryki czerwonej oraz żółtej (można zamienić na 1/2 papryki czerwonej)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci pominąć)
- ok. 6 łyżek posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, oregano, kolendra
- 400-420 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z kurczaka)
- 4 łyżki kukurydzy odsączonej z zalewy
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- oliwa do usmażenia kotletów
Przygotowanie kotlecików drobiowych:
3. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Jajka wbij do miseczki, roztrzep i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj.
4. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oliwy przy pomocy pędzelka. Łyżką nakładaj porcje masy i formuj z niej nieduże kotlety/placuszki.
6. Smaż przez ok. 4-5 minut na stronę do lekkiego zrumienienia. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym.
7. Kotleciki drobiowe podawaj na ciepło lub na zimno. Dobrze smakują w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki, ale także podane z dipem – np. czosnkowym, z sosem tzatziki, z ketchupem. Możesz zapakować je do lunchboxa i zabrać następnego dnia do pracy. Możesz je odgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno (wypróbowane, gdy pilnowałam remontu mieszkania).