Cytryna i tymianek – ich intensywne aromaty oraz żywy żółty i zielony kolor kojarzą mi się z wiosną oraz Wielkanocą. Dodanie tymianku do ciasta wcale nie jest dziwnym pomysłem. W krajach śródziemnomorskich często aromatyzuje się wypieki tymiankiem, rozmarynem czy bazylią. Tymiankowe listki zdobiące babkę są niczym młode zielone listki wyrastające teraz na krzaczkach. Nawiasem mówiąc, czy Wy również o tej porze roku chętnie otaczacie się zielonymi gałązkami i żółtymi kwiatami?
➤ Zobacz także: Świąteczna babka z żurawiną i pistacjami na serku ricotta
Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem – Przepis krok po kroku
Składniki / na formę o średnicy 25 cm – 16 porcji:
na babkę:
- cukier lub ksylitol – 1,5 szklanki (300 g )
- listki świeżego tymianku – 2 łyżeczki + do dekoracji
- skórka otarta z cytryny – z 1 sztuki (2 łyżeczki) + do dekoracji
- jajka – 4 sztuki
- oliwa aromatyzowana cytryną Monini – 1 szklanka (220 g)
- jogurt grecki – 3/4 szklanki (250 g)
- ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
- mąka pszenna lub orkiszowa – 2,5 szklanki (400 g)
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól – szczypta
- cukier puder lub ksylitol w formie pudru lub zmielony w malakserze – 1 szklanka (120 g)
- sok z cytryny – 3 łyżki
Przygotowanie wielkanocnej babki cytrynowej:
8. Przygotuj lukier cytrynowy – w misce wymieszaj ze sobą cukier puder lub ksylitol z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Polej nim babkę. Posyp listkami tymianku i skórką cytrynową.
Rada: Aby babka dłużej zachowała świeżość i nie obsychała, przechowuj ją zamkniętą w szczelnym pojemniku lub też owiniętą w papier do pieczenia i folię.
Wpis powstał we współpracy z Monini.