Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci


Dziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food. Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode marchewki po upieczeniu są słodziutkie, a rzodkiewki wyglądają jak cenne klejnoty. Do tego słony serek z dodatkiem fety i cytryny oraz aromatyczna salsa. W oryginale z ziół, ale ja wolałam sięgnąć po nać marchewki i rzodkiewki, bo bardzo nie lubię ich wyrzucać. 


Takie młode marchewki razem z nacią kupuję na moim lokalnym targowisku. Czasem widuję je też w supermarketach, ale wtedy zazwyczaj nać jest już powiędnięta. W postaci pieczonej są rewelacyjne, szczególnie chętnie zjedzą je Wasze dzieciaki. Możecie też skorzystać z przepisu na młodą marchewkę pieczoną z miodem i tymiankiem - delicje!

Z kolei rzodkiewki piekłam po raz pierwszy. Widywałam już przepisy na ich wykorzystanie na blogach koleżanek i bardzo podoba mi się, jak pod wpływem wysokiej temperatury blednie ich intensywny róż. W smaku są również delikatniejsze od surowych. Niezwykle apetycznym elementem tego przepisu jest także serek zmiksowany z fetą, skórką cytrynową i odrobiną mleka. Możecie go wykorzystać jako pasta na kanapki albo dip do warzyw. Tarta, choć składa się z kilku elementów, jest do zrobienia w 40 minut i bardzo polecam Wam ją na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi - goście padną z wrażenia! :)

➤ Sprawdź także: Tarty z serkiem, szparagami, groszkiem i miętą
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci

Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci



Składniki / na 1 tartę, 8 porcji:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta
  • 1 żółtko (do posmarowania ciasta)
  • 16 małych młodych marchewek z nacią (jeśli są większe, to wystarczy 8-10)
  • pęczek rzodkiewki z ładną nacią
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • 200 g fety
  • 200 g kremowego serka naturalnego (można zastąpić mascarpone)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 fileciki anchois (można pominąć)
  • łyżeczka łagodnej musztardy



Przygotowanie tarty z serkiem i młodą marchewką:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i nie usuwając papieru do pieczenia, z którym jest sprzedawany, rozwiń go na blasze. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj nim całe ciasto przy pomocy pędzelka kuchennego. Ostrym nożem natnij ciasto w odległości ok. 1 cm od brzegu tworząc ramkę (nie przecinaj ciasta na wylot). Zrób także kilka podłużnych nacięć przez środek ciasta, dzięki czemu nie urośnie ono nadmiernie. 
  2. Z marchewek i rzodkiewek odetnij nać i odłóż na bok (przygotujemy z niej salsę). Marchewki obierz, a większe przekrój na pół. Rzodkiewki także przekrój na pół. Warzywa umieść w misce, polej odrobiną oliwy, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Blaszkę z ciastem umieść na górnej półce piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote a warzywa miękkie. 
  3. Do miski pokrusz fetę, dodaj kremowy serek, skórkę z cytryny i mleko. Zblenderuj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Do przygotowania salsy potrzebujesz po 50 g naci marchewki i rzodkiewki. Umyj je dokładnie z resztek piasku i osusz. Pokrój z grubsza i umieść w malakserze (takim małym pojemniku z nożami) razem z czosnkiem, kaparami, anchois i musztardą. Zmiksuj dodając oliwy do uzyskania konsystencji pesto. 
  5. Gdy ciasto francuskie przestygnie, rozsmaruj na nim serek z fetą i rozłóż pieczone marchewki i rzodkiewki. Polej salsą z naci oraz odrobiną oliwy. Pokrój na 8 porcji i podawaj. 
➤ Rada: Do salsy zamiast nać marchewki i rzodkiewki możesz wykorzystać zioła. Do tej tarty polecam szczególnie natkę pietruszki oraz rukolę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.