Dziś przygotowałam dla Was pomysł na lekki lunch, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Jest to pożywna i kolorowa sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado, szparagami i soczystym grejpfrutem, a do niej niebanalny napój kawowy z tonikiem i cytrusami, który stawia na nogi i wspaniale orzeźwia.
Kawa i tonik? Przyznam, że wcześniej nie wpadłabym na takie połączenie, ale coffee masterki z kawiarni Starbucks w trakcie warsztatów z coffee and food pairingu przekonały mnie, że to rewelacyjny pomysł, szczególnie gdy mamy takie upały za oknem. Nauczyły mnie również, że w zimnych napojach najlepiej sprawdzą się cytrusowe kawy pochodzące z Afryki, na przykład dzisiejsza bohaterka, kawa Starbucks Kenya.
Średniopalona kawa Kenya ma egzotyczny smak i urzeka owocową nutą. Wyczuwam w niej grejpfruta i czarną porzeczkę, a także pomarańczę i rodzynki. Jest zbilansowana i delikatna, dlatego pasuje zarówno do deserów (np. ciasta cytrynowego, jagodowych muffinek), jak i dań wytrawnych, szczególnie jeśli wykorzystamy do nich cytrusy.
Z kawą Kenya wiążę się piękna historia, która utkwiła mi w pamięci w czasie warsztatów. Sekret smaku tej kawy tkwi w nietypowym sposobie odstraszania największych szkodników upraw w Kenii, czyli słoni. Plantacje kawy obsadza się drzewami cytrusowymi, aby zagrodzić słoniom dostęp do kawowych drzewek. To właśnie dlatego kawa Starbucks Kenya zawiera charakterystyczną owocową nutę, a na jej opakowaniu widnieje symbol słonia afrykańskiego.
➤ Zobacz poprzednie wpisy z serii o coffee and food pairingu:
Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta
Składniki / na 4 porcje:
- 2 połówki piersi z kurczaka bez skóry (ok. 400 g)
- oliwa do posmarowania
- sól, pieprz
- 1 różowy grejpfrut
- pęczek szparagów
- 2 sałaty rzymskie baby
- ¼ czerwonej cebuli
- 1 awokado
na sos:
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię grillową. Piersi z kurczaka oczyść, następnie natrzyj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Grilluj na patelni na złoty kolor z obu stron, w sumie przez ok. 15 minut. Zdejmij z patelni, a gdy mięso ostygnie, pokrój je na plastry.
- Z grejpfruta wytnij segmenty. Z pozostałej części grejpfruta wyciśnij sok do miseczki. Następnie dodaj do niego miód, sól i pieprz i wymieszaj. Na końcu stopniowo dolej oliwę mieszając jednocześnie trzepaczką do uzyskania jednolitego sosu.
- Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce, następnie pokrój je na 2 lub 3 części, zależnie od ich długości. Blanszuj je we wrzątku przez minutę, następnie przełóż do zimnej wody, aby zahamować proces gotowania. Odcedź.
- Sałatę rzymską podziel na liście. Cebulę pokrój w piórka. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Na półmisku umieść liście sałaty, następnie ułóż na nich kawałki kurczaka, awokado i grejpfruta. Na wierzchu ułóż szparagi oraz piórka cebuli. Polej sosem i podawaj razem z cytrusowym napojem z kawy Starbucks Kenya, a instrukcję, jak go przygotować, znajdziesz poniżej.
Jak przygotować cytrusowy napój kawowy?
Składniki:
- 180 ml świeżo zaparzonej we french pressie kawy Starbucks Kenya
- 300 ml toniku
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebujesz 2 pomarańczy)
- plasterki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji
- kostki lodu
- Do dzbanka włóż kostki lodu oraz plasterki pomarańczy i grejpfruta.
- Dolej tonik oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Na koniec wlej kawę. Podawaj od razu. Możesz go także trzymać w lodówce i dolewać sobie porcje w ciągu dnia.
Zobacz instrukcję, jak zaparzyć kawę we french pressie, czyli zaparzaczu.
Wpis powstał we współpracy z marką Starbucks.