Dziś mam dla Was aż 3 pomysły na zdrowe słodkości bez cukru. Mój synek to typowy słodki ząbek. Uwielbia owoce, a także wszelkie ciasta i ciasteczka. A ja oczywiście chcę, aby odżywiał się wartościowo i staram się nie podawać mu kupnych słodyczy. Domowe ciasto lub deser jest zawsze o niebo lepsze, szczególnie jeśli do środka przemycimy kilka zdrowych produktów.
Moje propozycje sprawdzą się nie tylko na podwieczorek, ale także na drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem.
Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami, a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego męża jest fit clafoutis z czereśniami, czyli rodzaj pieczonego naleśnika, który zapiekłam w kokilkach, aby każdy dostał swoją indywidualną porcję. Ja z kolei przepadam za orkiszowym ciastem jogurtowym z truskawkami, prostym wypiekiem, który lubię podjadać w przerwie od pracy. A który deser Wam najbardziej przypadł do gustu? :)
Fit clafoutis z czereśniami w kokilkach
Składniki / na 4 porcje:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka, u mnie ryżowego
- 125 g jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki ksylitolu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g wypestkowanych czereśni (lub wiśni, malin, truskawek)
- do posypania odrobina cukru pudru lub np. stewii w pudrze
Przygotowanie fit clafoutis z czereśniami:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Posmaruj 4 kokilki masłem lub oliwą o delikatnym smaku.
- W misce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto.
- Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Orzechowe muffinki z burakiem i borówkami
Składniki / na 10 sztuk:
- 1 średni burak (ok. 120 g) upieczony lub ugotowany
- 1/2 szklanki mleka ryżowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 5 łyżek oliwy o delikatnym smaku
- 1 jajko
- 45 g orzechów laskowych blanszowanych (można zamienić na mielone migdały lub orzechy włoskie)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200 g borówek amerykańskich lub jagód
Przygotowanie muffinek z burakiem i borówkami:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.
- Buraka ubierz ze skórki i pokrój na kilka kawałków. Umieść wraz z mlekiem w wysokim naczyniu i zblenduj. Dodaj ksylitol, oliwę i jajko i zblenduj ponownie na gładką masę.
- Orzechy laskowe umieść w malakserze (małym pojemniku z nożykiem) i zmiel na mąkę. Orzechy możesz też zmielić w młynku do kawy. Zamiast orzechów laskowych możesz też sięgnąć po mąkę migdałową lub mielone orzechy włoskie.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól.
- Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj borówki i jeszcze raz szybko wszystko wymieszaj. Nalej ciasto do papilotek – po ok. 2 łyżki na porcję. Piecz przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i podawaj. Muffinki przechowuj w pojemniku z przykrywką w lodówce przez 2-3 dni.
➤ Rada: Buraka możesz ugotować w skórce lub tez nakłuć i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż stanie się miękki (trwa to ok. 45-60 minut). Do przepisu nadają się także gotowane buraki pakowane próżniowo sprzedawane w supermarketach.
Ciasto orkiszowe z jogurtem greckim i truskawkami
Składniki / na blachę o wymiarach 20 x 20 cm:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 180 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oliwy o delikatnym smaku
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej
- szczypta soli
- 16 truskawek (możesz zamienić na maliny, morele, brzoskwinie)
- 2 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych do posypania
Przygotowanie ciasta orkiszowego z truskawkami:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę orkiszową, ksylitol, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz sól. W drugiej misce trzepaczką wymieszaj jogurt, jajka, oliwę i ekstrakt waniliowy.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej je do formy, wyrównaj łyżką i ułóż na nim truskawki pozbawione szypułek.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut (do suchego patyczka). Ostudź, pokrój na kwadraty i podawaj. Ciasto przechowuj w pojemniku w lodówce przez 2 dni.