Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami

Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami

Dziś zapraszam Was na sernik, który jest lżejszy od tradycyjnego dzięki zastąpieniu twarogu włoską ricottą. Do masy dodałam skórkę z pomarańczy i gorzką czekoladę, a następnie zapiekłam w skorupce z ciasta filo. Powstał prosty do zrobienia, a jednocześnie elegancki deser, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach, szczególnie jeśli podacie go z idealnie dobraną kawą. 

Co oznacza "idealnie dobrana kawa"? O tym, czym jest coffee and food pairing, czyli sztuka łączenia kawy i jedzenia, pisałam Wam już w majowej relacji z warsztatów zorganizowanych przez markę Starbucks. Starbucks oferuje mieszanki kaw z całego świata, o różnych nutach smakowych i stopniach palenia, a każda z nich ma swoją fascynującą historię.

Tym razem postanowiłam przetestować pochodzącą z Afryki kawę Starbucks Ethiopia, w której wyczuwam ciemne kakao, pieprzne przyprawy oraz cytrusy. Ta kawa jest jedną z moich ulubionych. Na warsztatach odkryłam, że szczególnie pasują mi kawy o wysokiej kwasowości, które wcale nie są kwaśne i niesmaczne, lecz świeże i lekkie. Kwasowość kawy odczuwa się jako wyrazistą, orzeźwiającą właściwość po bokach i na czubku języka, podobnie jak w czasie kosztowania owoców cytrusowych. Kawy o niskiej kwasowości odczuwamy jako aksamitne, zaś te o kwasowości wysokiej jako bardziej cierpkie.

Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami

Coffee Masterzy ze Starbucks polecają Ethiopię do sernika oraz czekoladowego brownie, dlatego ja wymyśliłam sernik z nutą gorzkiej czekolady oraz pomarańczową skórką, która nawiązuje do cytrusowych aromatów tej kawy. Masę serową robi się bardzo szybko, bo wystarczy zmiksować kilka składników i dodać posiekaną czekoladę. Moglibyście upiec ją bezpośrednio w blaszce lub pokusić się o spód z herbatników, lecz ja wybrałam widowiskową otoczkę z ciasta filo, której przygotowanie także nie jest skomplikowane. Wystarczy bowiem wyłożyć blaszkę kilkoma arkuszami ciasta filo posmarowanymi płynnym masłem.

Mamy czerwiec, podałam więc mój sernik z truskawkami zamarynowanymi w odrobinie cukru i soku z cytryny. Polecam takie truskawki do ciast oraz lodów, bo wydziela się z nich odrobina słodkiego soku, którym można polać deser.

Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami


Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami



Składniki / na 1 okrągłą formę o średnicy 20 cm – 6 porcji:

  • 650 g sera ricotta
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 ekologicznej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 arkuszy prostokątnego ciasta filo
  • rozpuszczone, ostudzone masło do posmarowania ciasta (ok. 50 g)
  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • sok z ½ cytryny
  • świeża mięta do dekoracji


Przygotowanie sernika z ricotty:

  1. W misce umieść ser ricotta, cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajka po jednym na raz i zmiksuj do uzyskania gładkiej serowej masy.  Czekoladę posiekaj na małe kawałki i dodaj do sera. Wymieszaj łyżką i odstaw.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Ciasto filo rozwiń z opakowania i przykryj ściereczką, aby nie obsychało. Dno i boki okrągłej foremki o średnicy 20 cm. posmaruj rozpuszczonym masłem przy pomocy pędzelka.
  3. Weź pierwszy arkusz ciasta filo i posmaruj go masłem przy pomocy pędzelka. Ułóż na nim drugi arkusz ciasta filo i ponownie posmaruj masłem. Przytnij na kwadrat, następnie wyłóż nim formę na sernik. 
  4. W identyczny sposób przygotuj kolejne dwa arkusze ciasta filo i ponownie wyłóż nimi formę na sernik, tym razem jednak przesuń nieco rogi ciasta względem pierwszej warstwy. W ten sam sposób przygotuj ostatnie dwa arkusze ciasta i ponownie wyłóż nimi formę. Zbyt długie końce ciasta można odciąć lub też podwinąć pod spód. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika na 10 minut. 
  5. Wyjmij spód z piekarnika i wlej do niego przygotowaną wcześniej masę serową, wyrównaj jej powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50-60 minut. Ciasto filo powinno stać się złote i chrupiące, zaś masa serowa być ścięta z wierzchu. Jeżeli ciasto filo przypieka się zbyt szybko, można je w trakcie pieczenia osłonić kawałkami folii aluminiowej. 
  6. Upieczony sernik studź przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie na kratce. Osłoń je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie 24 godziny). 
  7. Z truskawek odetnij szypułki i pokrój je na ćwiartki. Włóż je do miski razem z cukrem i sokiem cytrynowym i wymieszaj. Sernik pokrój na 6-8 porcji i podawaj z truskawkami. Udekoruj świeżą miętą. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Starbucks Ethiopia, a instrukcję jak ją zaparzyć w domu znajdziesz poniżej. 
Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami


Jak zaparzyć kawę w domu? Instrukcja jak zaparzyć kawę w dripie:


Drip to ceramiczny lejek, który stawia się na dzbanek lub bezpośrednio na kubek, do którego chcecie zaparzyć kawę. Aby przygotować kawę w dripie będziecie potrzebować ponadto papierowe filtry, wagę kuchenną, którą odmierzycie porcję kawy oraz opcjonalnie stoper (np. w telefonie). W dripie sprawdzi się kawa średnio mielona (przypominająca cukier granulowany).

A oto jak zaparzyć kawę w dripie:
  1. Lejek ustaw na kubku (lub dzbanku) i wyłóż go papierowym filtrem. 
  2. Zagotuj wodę w czajniku i przelej nią lejek, aby go rozgrzać. Wylej wodę z kubka/dzbanka. 
  3. Do filtra wsyp odmierzoną porcję kawy w proporcji 10 g kawy (2 płaskie łyżki stołowe) na 180 ml wody. 
  4. Okrężnymi ruchami zalej kawę wodą do połowy wysokości lejka. Zaczekaj 30 sekund, co pozwala kawie na równomierne uwodnienie i wydobycie smaku. 
  5. Powoli dolej resztę wody, nalewając ją okrężnymi ruchami. Filiżanka kawy powinna zaparzać się przez 3 minuty. 

Tutaj znajdziecie instrukcję, jak przygotować kawę we french pressie czyli zaparzaczu.

Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami
Wpis powstał we współpracy z marką Starbucks
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.