Dziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food. Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode marchewki po upieczeniu są słodziutkie, a rzodkiewki wyglądają jak cenne klejnoty. Do tego słony serek z dodatkiem fety i cytryny oraz aromatyczna salsa. W oryginale z ziół, ale ja wolałam sięgnąć po nać marchewki i rzodkiewki, bo bardzo nie lubię ich wyrzucać.
Takie młode marchewki razem z nacią kupuję na moim lokalnym targowisku. Czasem widuję je też w supermarketach, ale wtedy zazwyczaj nać jest już powiędnięta. W postaci pieczonej są rewelacyjne, szczególnie chętnie zjedzą je Wasze dzieciaki. Możecie też skorzystać z przepisu na młodą marchewkę pieczoną z miodem i tymiankiem – delicje!
Z kolei rzodkiewki piekłam po raz pierwszy. Widywałam już przepisy na ich wykorzystanie na blogach koleżanek i bardzo podoba mi się, jak pod wpływem wysokiej temperatury blednie ich intensywny róż. W smaku są również delikatniejsze od surowych. Niezwykle apetycznym elementem tego przepisu jest także serek zmiksowany z fetą, skórką cytrynową i odrobiną mleka. Możecie go wykorzystać jako pasta na kanapki albo dip do warzyw. Tarta, choć składa się z kilku elementów, jest do zrobienia w 40 minut i bardzo polecam Wam ją na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi – goście padną z wrażenia! :)
➤ Sprawdź także: Tarty z serkiem, szparagami, groszkiem i miętą
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci
Składniki / na 1 tartę, 8 porcji:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta
- 1 żółtko (do posmarowania ciasta)
- 16 małych młodych marchewek z nacią (jeśli są większe, to wystarczy 8-10)
- pęczek rzodkiewki z ładną nacią
- oliwa extra virgin
- sól
- 200 g fety
- 200 g kremowego serka naturalnego (można zastąpić mascarpone)
- sok i skórka z 1 cytryny
- 5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 3 fileciki anchois (można pominąć)
- łyżeczka łagodnej musztardy
Przygotowanie tarty z serkiem i młodą marchewką:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i nie usuwając papieru do pieczenia, z którym jest sprzedawany, rozwiń go na blasze. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj nim całe ciasto przy pomocy pędzelka kuchennego. Ostrym nożem natnij ciasto w odległości ok. 1 cm od brzegu tworząc ramkę (nie przecinaj ciasta na wylot). Zrób także kilka podłużnych nacięć przez środek ciasta, dzięki czemu nie urośnie ono nadmiernie.
- Z marchewek i rzodkiewek odetnij nać i odłóż na bok (przygotujemy z niej salsę). Marchewki obierz, a większe przekrój na pół. Rzodkiewki także przekrój na pół. Warzywa umieść w misce, polej odrobiną oliwy, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Blaszkę z ciastem umieść na górnej półce piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote a warzywa miękkie.
- Do miski pokrusz fetę, dodaj kremowy serek, skórkę z cytryny i mleko. Zblenderuj do uzyskania gładkiej masy.
- Do przygotowania salsy potrzebujesz po 50 g naci marchewki i rzodkiewki. Umyj je dokładnie z resztek piasku i osusz. Pokrój z grubsza i umieść w malakserze (takim małym pojemniku z nożami) razem z czosnkiem, kaparami, anchois i musztardą. Zmiksuj dodając oliwy do uzyskania konsystencji pesto.
- Gdy ciasto francuskie przestygnie, rozsmaruj na nim serek z fetą i rozłóż pieczone marchewki i rzodkiewki. Polej salsą z naci oraz odrobiną oliwy. Pokrój na 8 porcji i podawaj.
➤ Rada: Do salsy zamiast nać marchewki i rzodkiewki możesz wykorzystać zioła. Do tej tarty polecam szczególnie natkę pietruszki oraz rukolę.