Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem

przez admin
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem

 

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać…


Oczywiście żartuję 😉 Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie, że robi się je tak prosto!

Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem.

Tarty z ciasta francuskiego ze szparagami i zielonym groszkiem to wiosna na talerzu

 

 

Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem

 

 

Składniki / na 8 kwadratowych tart:

  • opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę)
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • kilka listków świeżej mięty
  • tarty parmezan, opcjonalnie

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów (mi dokładnie wyszło 8 kwadratów i 2 małe prostokąty). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy noża natnij kwadraty ciasta w odległości ok. 1 cm. od brzegu, tworząc rodzaj ramki. Nie przycinaj ciasta na wylot! Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż ciasto się podniesie.
  2. W tym czasie przygotuj twarożek. Umieść go w misce i dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i przekrój je na pół.
  3. Gdy tylko ciasto francuskie się podniesie, wyjmij je z piekarnika. Przy pomocy łyżki wgnieć środki kwadratów i posmaruj je twarożkiem. Na twarożku ułóż szparagi i skrop je oliwą. Wstaw tarty z powrotem do piekarnik i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto się zezłoci, a szparagi będą upieczone. Jeżeli będą przypiekać się za szybko, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C.
  4. Wyjmij tarty z piekarnika. Na każdej ułóż po garstce groszku i po kilka listków mięty. Przypraw solą i pierzem. skrop oliwą. Na końcu posyp tarty parmezanem (opcjonalnie).
* Na podstawie tego przepisu, z moimi zmianami.
Tarty z ciasta francuskiego ze szparagami i zielonym groszkiem to wiosna na talerzu

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

 

Podobne wpisy