Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać...
Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie, że robi się je tak prosto!
Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem.

Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem
Składniki / na 8 kwadratowych tart:
- opakowanie ciasta francuskiego 275 g
- 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę)
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny
- pęczek zielonych szparagów
- oliwa
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- kilka listków świeżej mięty
- tarty parmezan, opcjonalnie
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów (mi dokładnie wyszło 8 kwadratów i 2 małe prostokąty). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy noża natnij kwadraty ciasta w odległości ok. 1 cm. od brzegu, tworząc rodzaj ramki. Nie przycinaj ciasta na wylot! Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż ciasto się podniesie.
- W tym czasie przygotuj twarożek. Umieść go w misce i dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i przekrój je na pół.
- Gdy tylko ciasto francuskie się podniesie, wyjmij je z piekarnika. Przy pomocy łyżki wgnieć środki kwadratów i posmaruj je twarożkiem. Na twarożku ułóż szparagi i skrop je oliwą. Wstaw tarty z powrotem do piekarnik i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto się zezłoci, a szparagi będą upieczone. Jeżeli będą przypiekać się za szybko, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C.
- Wyjmij tarty z piekarnika. Na każdej ułóż po garstce groszku i po kilka listków mięty. Przypraw solą i pierzem. skrop oliwą. Na końcu posyp tarty parmezanem (opcjonalnie).
* Na podstawie tego przepisu, z moimi zmianami.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :)
UsuńWygladają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńIstna bajka! <3
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze wszystko wygląda tak smacznie, że aż chce się gotować ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem francuskim i kozim twarożkiem, ale coś mi mówi, że te tarty smakują pysznie :)
Oj tak, są bardzo pyszne :) Kozi twarożek możesz zastąpić ricottą, a zamiast ciasta francuskiego użyć kruchego :)
UsuńPołączenie magiczne! Sezon szparagowy jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńPewnie, trzeba z niego korzystać! Dziś znowu przywiozłam z bazarku pęczek szparagów :)
UsuńNic tylko powiesić na ścianie jako obrazki xD Ale w sumie długo by nie powisiały, zaraz znalazłby się ktoś kto by je zjadł :D
OdpowiedzUsuńHehe, dziękuję dziewczyny :)
UsuńAch, zabieram<3
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńYour blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.
great work
تصميم مواقع
good job Beautiful! :)
حراج السيارات
Cudowne maleństwa, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń