Baklawa migdałowo-rabarbarowa

przez Zuzanna
Baklawa migdałowo-rabarbarowa

Przedstawiam Wam moją wiosenną wariację na temat baklawy, tureckiego deseru z ciasta filo pełnego orzechów i słodkiego syropu. Mniej słodką od oryginału, z kwaśnym akcentem rabarbaru, migdałami oraz aromatem pomarańczy. 

Ta baklawa udała mi się idealnie – chrupiąca, zwarta, z odpowiednią ilością nadzienia, ładnie się kroiła. Ale nie zawsze tak było.

Gdy jakiś czas temu robiłam swoją pierwszą baklawę, przepis przeczytałam dość pobieżnie. Orzechy posiekałam grubo, święcie przekonana, że tak właśnie powinno być. Potem, gdy już składałam deser, okazało się, że mam za mało ciasta filo. W końcu nie przypuszczałam, że jedno opakowanie ze sklepu mi nie wystarczy…

W rezultacie, choć baklawa wyszła naprawdę smaczna, rozpadała się przy krojeniu i wyjmowaniu z formy. No i nie doczekała się zdjęć na bloga.

Wiosenna, mniej słodka wersja baklawy z migdałami, rabarbarem i syropem z miodu i soku pomarańczowego.

Baklawa tak naprawdę jest dość prostym do zrobienia deserem, o ile korzystamy z gotowego ciasta filo (Turczynki oczywiście robią je same) i pamiętamy o kilku podstawowych zasadach.

Po pierwsze – na baklawę potrzeba sporo arkuszy ciasta filo, u mnie 20. Jedno opakowanie kupnego ciasta to zazwyczaj za mało. Ja w przypadku tego przepisu zużyłam półtora opakowania, przy czym każdy arkusz podzieliłam na pół.

Po drugie – orzechy czy inne składniki, którymi będziemy nadziewać baklawę powinniśmy posiekać bardzo drobno. Najlepiej tę robotę zrobi za nas robot kuchenny, który zmieli orzechy niemal na proszek. W wypadku tego przepisu rabarbar również posiekałam robotem kuchennym, a następnie odcisnęłam wydzielające się z niego soki.

I po trzecie – ciasto filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką.

Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki – blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek, ciasto filo oraz nadzienie. Wtedy przygotowanie baklawy powinno pójść Wam sprawnie i bezproblemowo. 

***

Przepis na baklawę migdałowo-rabarbarową przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania deserów z rabarbarem. Zajrzyjcie do Gin, Mirebelki i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności z rabarbarem mają dla Was.

Wiosenna, mniej słodka wersja baklawy z migdałami, rabarbarem i syropem z miodu i soku pomarańczowego.

 

Baklawa migdałowo-rabarbarowa

 

Składniki /na blachę o wymiarach 39 na 25 cm:

  • 200 g masła
  • 250 g rabarbaru (2 duże łodygi, obrane z włókien)
  • 200 g całych migdałów ze skórką
  • 150 g cukru
  • skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 20 arkuszy ciasta filo (u mnie 1,5 opakowania liczącego po 7 arkuszy, każdy arkusz przekroiłam na pół)
  • 200 ml miodu
  • mały chlust wody z kwiatów pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami arabskimi, można pominąć)
  • płatki migdałowe do posypania

 

Wiosenna, mniej słodka wersja baklawy z migdałami, rabarbarem i syropem z miodu i soku pomarańczowego.

 

Przygotowanie baklawy migdałowo-rabarbarowej:

  1. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
  2. Rabarbar bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Przełóż na ręcznik papierowy i odciśnij wydzielający się sok. Przełóż do miski. Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj do rabarbaru razem z cukrem i skórką z pomarańczy. Wymieszaj.
  3. Przygotuj sobie blachę, rondelek z rozpuszczonym masłem i pędzelek oraz miskę z nadzieniem. Rozwiń ciasto filo z opakowania, rozłóż na płasko na papierze do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru do pieczenia, a następnie wilgotną kuchenną ściereczkę (to zapobiegnie wysychaniu ciasta filo).
  4. Dno blachy posmaruj masłem przy pomocy pędzelka i umieść na nim arkusz ciasta filo. Posmaruj go masłem i przykryj kolejnym arkuszem (przyklep). Powtarzaj, aż uzyskasz 9 warstw ciasta filo, każdy ma być posmarowany masłem.
  5. Na ciasto wyłóż połowę nadzienia rabarbarowego i rozłóż go równą warstwą. Przykryj arkuszem ciasta filo, posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem i wyłóż pozostałą część nadzienia. Nadzienie przykryj pozostałymi 9 arkuszami ciasta filo, smarując je rozpuszczonym masłem zanim położysz kolejny arkusz.
  6. Przy pomocy ostrego noża pokrój baklawę na porcje. Osobom początkującym polecam pokrojenie jej na prostokąty, ale bardziej oryginalne będą romby. Baklawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Upieczona baklawę zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  7. W rondelku podgrzej miód z sokiem z 1/2 pomarańczy i chlustem wody z kwiatów pomarańczy. Gorącym płynem polej wystudzoną baklawę i posyp ją płatkami migdałów. Wstaw do lodówki najlepiej na noc.
* Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.

 

Wiosenna, mniej słodka wersja baklawy z migdałami, rabarbarem i syropem z miodu i soku pomarańczowego.

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy