Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku

przez Zuzanna
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku

Zakup specjalnej foremki do falafeli zainspirował mnie do przedstawienia Wam przepisu na klasyczną wersję tego arabskiego przysmaku. Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy lub bobu doprawione kuminem, kolendrą i ziołami. Falafele podbiły serca miłośników kuchni arabskiej, street foodu, wegan, a nawet mojego prawie 2-letniego synka :P Jeżeli jeszcze nie robiliście ich w domu, to koniecznie spróbujcie! To naprawdę proste, a poniższym przepisem poprowadzę Was za rękę krok po kroku i falafele na pewno się udadzą!

Nie każdy wie, że falafele przygotowuje się nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu (jak Syria, Liban, Izrael, Palestyna), ale też w Egipcie, gdzie robi się je z suszonego bobu i mają zielony kolor. Przepis na moje falafele wywodzi się z Libanu i pochodzi z niezawodnej książki \”The Lebanese Kitchen\”. Ich bazą jest namoczona przez noc ciecierzyca. Proszę pamiętajcie, że do falafeli nie nadaje się ciecierzyca z puszki, bo taka jest już ugotowana i falafele z niej zrobione na pewno się rozpadną.

Falafele z poniższego przepisu wychodzą według mnie perfekcyjne – są świetnie przyprawione, a smaki idealnie zbilansowane. Do tego łatwo się formują, a po usmażeniu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajka!

➤ Spróbuj także:

Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
Specjalna foremka do falafeli

Jak formować falafele? Czy warto kupić foremkę do formowania falafeli?

Jak już Wam wspominałam, niedawno kupiłam specjalną foremkę do formowania falafeli. Oczywiście nie jest ona konieczna i wcześniej przez wiele miesięcy dawałam sobie bez niej radę po prostu formując z masy kulki wielkości orzecha włoskiego przy pomocy zwilżonych wodą dłoni.

Taka specjalna foremka kosztuje kilkanaście złotych i kupicie ją w sklepach z produktami arabskimi. Bardzo ją polubiłam! Obsługuje się ją banalnie prosto, a zrobienie porcji 30 falafeli zajmuje zdecydowanie mniej czasu.

Jeśli więc dopiero zaczynacie, nie musicie mieć foremki. Ale jak już zapałacie miłością do falafeli, to uważam, że warto sobie taką foremkę sprawić.

Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku

 

Składniki / na ok. 25-30 sztuk:

  • 200 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki maki z ciecierzycy lub pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie falafeli krok po kroku:

1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Do przepisu nie możesz użyć ciecierzycy z puszki, bo taka ciecierzyca jest już ugotowana.
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
2. W pojemniku malaksera umieść odsączoną z wody ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki falafeli (czyli bez oleju do smażenia).
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
3. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka i lepka. Jest to kluczowy etap przygotowania falafeli, bo przecież do środka nie dodajemy jajka. Miksować należy od 2 do nawet 4 minut. Przykryj pojemnik folią i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a nawet na całą noc.
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
4. Aby uformować falafele, możesz wykorzystać specjalną foremkę do kupienia w sklepach z produktami arabskimi. Wystarczy nałożyć masę do foremki przy pomocy dołączonej szpatułki, a następnie włożyć falafela bezpośrednio do gorącego oleju.
Jeżeli nie masz takiej foremki (a ja do niedawna nie miałam), uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie, aby masa się do nich nie kleiła.
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
5. W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju (na 2-3 cm.). Olej jest wystarczająco gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu odrobiną wody. Falafele smaż na złoty kolor po 2-3 minuty na stronę, przewracając je przy pomocy łyżki cedzakowej.
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
6. Usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem, w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy).
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy