Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu

Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu

Dziś przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na pyszne świąteczne ciasteczka. Boże Narodzenie od zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamonu, goździków i innych korzennych przypraw. Choć nie jestem fanką tradycyjnego piernika, to uwielbiam piec piernikowe ciasteczka. Przez lata przetestowałam wiele przepisów i muszę przyznać, że te tegoroczne piernikowe biscotti udały mi się wyjątkowo!

W moim rodzinnym domu pieczenie ciasteczek to własnie była moja rola. Mama robiła szarlotkę i sernik, a ja piekłam jakieś małe słodkości. Często długo przed Bożym Narodzeniem, aby obdarować nimi znajomych czy po prostu zajadać w czasie oczekiwania na świąteczny czas. Prawda jest taka, że ciasteczka piekę tylko w grudniu - w ciągu roku nie mam potrzeby ich jedzenia, ale Świąt sobie bez nich nie wyobrażam :)

Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu

Ostatnio co roku piekę rożne wersje biscotti. Lubię je za to, że tak łatwo się je przygotowuje. Owszem, trzeba je dwa razy piec (to istota tych włoskich specjałów), ale dzięki temu ciasteczka są trwałe i rewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika.

Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni, przepięknie pachnący produkt od Kamisa - cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Sprawił on, że aromat biscotti stał się jeszcze bardziej wyjątkowy.

Teraz, gdy Tadzio jest coraz starszy, liczę, że zaczniemy piec ciasteczka wspólnie i będzie to takie nasze świąteczne rodzinne zajęcie. Na razie oczywiście najlepiej wychodzi mu zjadanie ciasteczek, a te piernikowe biscotti niezwykle mu podpasowały :)
➤ Sprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu


Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu



Składniki / na ok 50 sztuk:

  • 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol)
  • 2 łyżki syropu z daktyli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g zwykłej mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis
  • 8 goździków Kamis rozdrobionych na proszek w moździerzu lub młynku do przypraw (w sumie 1/2 łyżeczki po zmieleniu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g mieszanych orzechów wyłuskanych
  • na lukier: 60 g cukru pudru (możesz zastąpić stewią w pudrze), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, 1-2 łyżki mleka

Przygotowanie biscotti piernikowych:

  1. W dużej misce umieść cukier (lub wybrany słodzik), wanilię oraz jajka. Ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, aż masa pojaśnieje. W drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę. 
  2. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Przenieś wałeczki na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
  3. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Ostrym nożem (ja używam takiego z ząbkami do chleba), pokrój wałeczki na kromki o grubości 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz przez 7-10 minut na stronę. W razie potrzeby upiecz je w dwóch partiach. Po upieczeniu ostudź ciasteczka na kratce.
  4. Aby zrobić lukier, wymieszaj w miseczce cukier puder i cukier z wanilią i kardamonem. Następnie dodaj mleko i wszystko wymieszaj. Gdyby lukier był za gęsty, dodaj do niego więcej mleka. Ciasteczka polej lukrem i pozostaw, aż lukier zastygnie. 
Rada: Biscotti przechowuj w szczelnej puszcze lub słoiku. Gdy chcesz podarować biscotti swoim bliskim, przełóż je do puszki, dużego słoika lub pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Ładnie będą wyglądały także w torebkach celofanowych przewiązanych wstążką.
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu

*
Do przechowywania biscotti z pewnością przyda Wam się puszka na ciasteczka, na przykład taka śliczna puszka jak z jednego z moich zdjęć. Marka Kamis przygotowała świąteczną promocję, w ramach której możecie otrzymać puszkę w jednym z trzech wzorów. Więcej na temat promocji przeczytacie na stronie marki Kamis.
Wpis powstał we współpracy z Kamis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.