Po ugotowaniu jego kuleczki są sprężyste i przyjemnie stawiają opór pod zębami. Kojarzy mi się z innym makaronem, za którym przepadam – orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę.
Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków i koperku, a od czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha dodatek kuminu.
Sałatka spokojnie starczy Wam za posiłek. Mamy i makaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno i wymieszać z sałatką tuż przed spożyciem.
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) – możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu), muszelki, komosę ryżową, kaszę pęczak lub bulgur
- 200 g brokułu podzielonego na różyczki
- 2 duże buraki (ok. 500 g), ugotowane i obrane ze skórki
- 2 garście szpinaku baby (ok. 50 g)
- 50 g migdałów w słupkach lub płatków migdałowych
- 50 g orzechów laskowych
- na sos jogurtowy: 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego), 300 g jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pęczek świeżego koperku, sól do smaku
- 200 g fety
- Zagotuj garnek osolonej wody i wrzuć do niej moghrabieh. Po 5 minutach do garnka dorzuć brokuła i gotuj razem z izraelskim kuskusem przez kolejne 5-7 minut, aż oba produkty ugotują się al dente (kuskus ma pozostać sprężysty, a brokuł lekko twardy). Odcedź na durszlaku i pozostaw do przestygnięcia.
- W tym czasie pokrój buraki na półplasterki. Większe liście szpinaku pokrój w paseczki, mniejsze możesz zostawić w całości.
- Na suchej patelni na średnim ogniu podpraż migdały oraz orzechy laskowe, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć. Następnie przełóż je na deskę do krojenia i grubo przesiekaj.
- Przygotuj sos jogurtowy. Na suchą patelnię wrzuć nasiona kuminu i praż mieszając aż zaczną pachnieć. Przesyp do moździerza i utłucz na proszek. Wsyp kumin do miseczki razem z jogurtem naturalnym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i szczyptą soli do smaku. Wymieszaj i odstaw.
- Do miski włóż wszystkie przygotowane wcześniej składniki sałatki poza sosem. Posyp pokruszoną fetą i delikatnie wymieszaj. Podawaj z sosem jogurtowym, którym polewaj sałatkę tuż przed podaniem.