Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT

przez admin
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT
Zostały Ci resztki z obiadu? Zrób mini frittaty czyli omleciki pieczone w foremce na muffinki. Pyszne, poręczne, w sam raz do pracy lub szkoły. 
Po obiedzie zostało Ci trochę resztek. Za mało, żeby starczyło na kolejny posiłek, zresztą nie lubisz codziennie jeść tego samego. Ale przecież nie wyrzucisz jedzenia. Co robić? Zrób mini frittaty i zabierz je do pracy lub daj dziecku do szkoły!

Mini frittaty to takie małe jajeczne omleciki pieczone w foremce na muffinki, nazywane również jajecznymi muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku.

Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu – warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż czy kaszę. Dodatek tych ostatnich może nieco dziwić, ale z drugiej strony dzięki nim jajeczne muffinki przemienią się w pełnowartościowy posiłek. Mi się taka idea podoba tym bardziej, że nie przepadam za kaszą na sypko do obiadu i zawsze szukam jakiś kreatywnych pomysłów na jej wykorzystanie. Świetnie sprawdzi się tu także ser, np. w połączeniu ze świeżymi czy gotowanymi warzywami. Frittaty możecie więc traktować nie tylko jako sposób na zużycie resztek z obiadu, ale też jako metodę na wyczyszczenie lodówki z niechcianych produktów.

Mi z obiadu został ryż, pieczony łosoś oraz gotowane brokuły:

 

mini, muffinki, frittaty, jajka, obiad, lunch, do pracy, do szkoły

Mini frittaty mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc poręczne. Sprawdzą się jako przekąska w pracy czy w szkole, ale też na pikniku i wycieczce.

UWAGA: Frittaty upiekłam w foremce na muffiny, którą wcześniej wysmarowałam dokładnie olejem. Niestety przywarły mi do formy, dlatego nie polecam Ci tej metody. Drugą partię upiekłam już w papierowych papilotkach.

 

*

I tu przechodzę do niespodzianki. Mam dla Was PREZENT 🙂 Przygotowałam dla Was etykietki z napisem \”MADE with Love!\”. Możecie je wydrukować na zwykłym lub samoprzylepnym papierze i ozdobić lunchbox czy torbę na drugie śniadanie, które szykujecie dla Waszych bliskich. Myślę, że będzie im bardzo miło 🙂 Etykietkami możecie także udekorować domowe przetwory czy własnoręczne jadalne prezenty.

mini, muffinki, frittaty, jajka, obiad, lunch, do pracy, do szkoły

Aby pobrać etykietki w PDF, kliknij na obrazek poniżej:

 

*

Jajeczne muffinki upiekłam w ramach wspólnego gotowania razem z Gin i Martynosią. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co przygotowały.

 

mini, muffinki, frittaty, jajka, obiad, lunch, do pracy, do szkoły

 

Mini frittaty do pracy lub szkoły

Składniki / 12 sztuk:
  • ok. 250 g pozostałości z obiadu, np. gotowanych warzyw, gotowanej lub pieczonej ryby, ryżu, kaszy, możemy te składniki uzupełnić świeżymi ziołami, kawałkiem sera, np. fety
  • 6-7 jajek (zależy od ich wielkości)
  • 2 łyżki mleka (u mnie roślinne) lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Formę na 12 muffinek wypełnij papilotkami do babeczek lub kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Możesz też użyć silikonowej foremki. Uwaga – swoje frittaty upiekłam bez papilotek, jedynie posmarowałam wnętrze foremki olejem. Niestety frittaty trochę przywarły, dlatego tej metody nie polecam.
2. Pozostałości z obiadu pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij nimi wnętrza foremek do 3/4 wysokości. Ja na dno moich foremek dałam ryż, następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki.

 

mini, muffinki, frittaty, jajka, obiad, lunch, do pracy, do szkoły
3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze jest przelać jajka do naczynia z dzióbkiem, to ułatwia nalewanie masy. Ja wykorzystałam naczynie do wyciskania cytrusów.
4. Rozlej masę jajeczną pomiędzy foremki wypełniając je prawie do końca. Przemieszaj zawartość foremek widelcem, tak aby jajka wymieszały się z resztą składników i wypełniły dno foremek.

 

mini, muffinki, frittaty, jajka, obiad, lunch, do pracy, do szkoły
5. Formę na muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, aż jajko się zetnie, a frittaty urosną (po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu nieco opadną). Możesz je jeść na ciepło lub na zimno, przetrwają 1-2 dni w lodówce. Smacznego 🙂
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też naInstagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy