Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie.
Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale w niej nie pływa. Sosu jest akurat tyle, aby oblepił makaron i dodał mu swojego smaku.
Koniecznie spróbujcie tego nietypowego makaronu, mojemu Mężowi smakowało bardzo! Mi również, ale myślę, że opinia osoby trzeciej bardziej Was przekona ;) A jeśli macie ochotę na dalsze brukselkowe eksperymenty, spróbujcie również pizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki.
- 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki
- oliwa
- 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g koziego sera twarogowego (możesz zastąpić ricottą)
- papryka chilli w płatkach i sól do smaku
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku i gotuj 2 minuty krócej niż wynika z instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając.
- Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło.