Panna cotta jest uzależniająca! To jeden z najprostszych do przygotowania deserów dających efekt WOW. „Wow!” – mam nadzieję, że takie właśnie będą Wasze słowa po spróbowani panna cotty z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki. Bardzo słodki, śmietanowo-czekoladowy krem i arcykwaśny sos tworzą coś naprawdę wyjątkowego!
Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze trzy przepisy na panna cottę – najbardziej klasyczną, śmietanowo-waniliową panna cottę z sosem malinowym, wegańską, kokosową panna cottę z sosem z pestek granatu, a także jogurtową panna cottę z sosem rabarbarowym.
W panna cottcie z białą czekoladą powróciłam do korzeni, tzn. zrobiłam ją na bazie tłustej śmietany. Z uwagi na niejedzenie mięsa, nie używam także żelatyny, dlatego panna cottę przygotowałam z wykorzystanie agaru – roślinnej substancji żelującej. Ponieważ nie lubię konsystencji mocno ściętej galaretki, jaką daje agar, dałam go naprawdę niedużo. W efekcie panna cotta nie ścięła się całkowicie, tylko przybrała formę jedwabistego, gęstego kremu – wspaniałego! Jeżeli jednak wolicie, możecie dodać więcej agaru lub też zamienić agar na żelatynę.
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki
Składniki / na 8 porcji:
na panna cottę:
- 600 ml śmietany 30% tłuszczu
- 150 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
- 2 łyżki cukru (u mnie brązowy, możesz zastąpić innych słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią)
- 1-2 łyżeczki agaru*
- 200 g białej czekolady
- 450 g czerwonej porzeczki (owoce zdjęte z gałązek)
- trochę wody
- 2-4 łyżki cukru lub innego słodzika (ksylitolu, stewii) – ilość dostosuj do swoich preferencji, 2 łyżki dadzą kwaśny sos
Przygotowanie panna cotty:
- Do rondelka z grubym dnem wlej śmietanę i mleko. Cukier lub inny słodzik wymieszaj z cukrem w małej miseczce (dzięki temu lepiej rozprowadzisz agar) i dodaj do śmietany. Wstaw rondel na średni ogień i powoli podgrzewaj do zagotowania, jednocześnie mieszając płyn trzepaczką, dopóki agar z cukrem się nie rozpuszczą.
- W międzyczasie połam białą czekoladę na małe kawałki. Gdy śmietana zawrze, gotuj ją na małym ogniu przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę. Energicznie mieszaj płyn trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładki płyn.
- Gotową masę przelej przygotowanych naczynek – kieliszków, szklanek czy miseczek. Odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Panna cottę warto jest przygotować dzień wcześniej przed jej podaniem.
- Aby przygotować sos z czerwonej porzeczki, włóż czerwoną porzeczkę do rondla z grubym dnem. Dodaj odrobinę wody (żeby owoce się nie przypaliły) i dosyp cukier lub słodzik. Wstaw na gaz i gotuj na średnim ogniu przez 10-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce się rozpadną, a sos zgęstnieje. Ponieważ czerwona porzeczka ma dużo małych pesteczek, polecam sos przetrzeć przez sitko. Gotowy sos odstaw do wystygnięcia.
- Gotowe panna cotty podawaj polane sosem z czerwonej porzeczki. Możesz je też udekorować świeżymi owocami na gałązkach. Jeżeli nie lubisz czerwonej porzeczki, zamień ją na wiśnie lub maliny.