Palmier to ciasteczka z ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie zawijasków, zwanych okularami czy też „słoniowymi uszami” :) Jeżeli tradycyjne słodkie nadzienie z cynamonu i cukru zamienimy na wytrawne, złożone z kremowego serka i wędzonego łososia, otrzymamy pyszną, niebanalną przekąskę na piknik czy też imprezowy chrupacz.
Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego szybko przygotować wiele różnych przekąsek. Prawie na każdą imprezę lub przyjęcie czaruję coś z tego ciasta, a opakowanie staram się trzymać w zamrażalniku. Sprawdźcie sami, jak prosto zrobicie z ciasta francuskiego takie wytrawne palmiersy i jak duże wrażenie zrobią potem na Waszych gościach :) W wersji wegetariańskiej możecie zamienić wędzonego łososia na pieczoną, pozbawioną skórki czerwoną paprykę, oliwkową tapenadę czy bazyliowe pesto.
Palmier z łososiem i kremowym serkiem
Składniki / na 20 sztuk:
- opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta
- 1 jajko
- garść wybranych ziaren, np. sezamu, maku, siemienia lnianego
- 80 g kremowego serka Apetina Pesto i Rukola
- 120 g wędzonego łososia w plastrach (w wersji wegetariańskiej zastąp łososia plastrami pieczonej czerwonej papryki)
Przygotowanie palmier:
- Jeżeli kupiłeś mrożone ciasto francuskie, rozmroź je przez noc w lodówce. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na arkuszu papieru do pieczenia.
- Jajko wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Przy pomocy kuchennego pędzelka posmaruj jajkiem całą powierzchnię ciasta francuskiego, następnie posyp je wybranymi ziarnami. Ciasto przykryj kolejnym arkuszem papieru do pieczenia.
- Włóż rękę pod papier znajdujący się pod ciastem, drugą przytrzymaj ciasto od góry i przełóż ciasto na drugą stronę, tak aby jajko z ziarnami znalazło się teraz na spodzie. Posmaruj wierzch ciasta kremowym serkiem, a na nim ułóż plastry wędzonego łososia.
- Teraz będziemy zawijać ciasto w ślimaczki. Chwyć za dłuższy bok ciasta francuskiego i zroluj go do środka – możesz pomagać sobie przy tym papierem do pieczenia, na którym ułożone jest ciasto. To samo zrób z drugim bokiem ciasta, tak aby ślimaczki spotkały się na samym środku. Najlepiej jest rolować oba boki jednocześnie – raz jeden, a raz drugi – dzięki temu będą miały równą wielkość. Gdy ślimaczki już się spotkają, delikatnie przyciśnij je do siebie, aby się skleiły.
- Jeżeli masz czas, najlepiej jest zawinąć roladę z ciasta w papier do pieczenia i wstawić do lodówki lub jeszcze lepiej do zamrażarki na co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto będzie się potem lepiej kroiło. Możecie nawet zrobić palmier dzień wcześniej, wstawić do zamrażarki, a następnego dnia pociąć i upiec.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roladę odwiń z papieru i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Otrzymane plasterki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Gotowe palmier są złote i chrupiące. Świetnie smakują na ciepło oraz w temperaturze pokojowej.