Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli – oczyszczające organizm z toksyn

przez admin
Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli – oczyszczające organizm z toksyn

Z końcem sierpnia podobno mają powrócić upały. To świetnie, bo w piątek zaczynam swój wyczekiwany urlop 🙂 Ale zanim wyjadę, dziele się z Wami przepisem na zielone gazpacho, danie nie tylko szybkie i pyszne, ale jak się sami za chwilę dowiecie, również bardzo zdrowe.

Ostatnio naszły mnie przemyślenia dotyczące koktajli i modnych smoothie. Teraz mocno siedzę w tym temacie – jak Wam już wspominałam, przez lato przygotowywałam receptury koktajli dla pewnej firmy, w chwili obecnej udało mi się już ten projekt zakończyć. Jako dietetyk z wykształcenia zostałam również poproszona o przygotowanie informacji na temat zdrowotnych właściwości koktajli. No właśnie i co to ma wspólnego z gazpacho? Bardzo dużo. Zauważyłam bowiem, że te wszystkie korzyści, które przypisujemy popularnym koktajlom tyczą się także poczciwego hiszpańskiego gazpacho i jego wariacji! 🙂

Gazpacho to w końcu zupa zrobiona z surowych produktów (pokrojonych i zwyczajnie zblendowanych), zachowujemy więc pełnię wartości odżywczych. Składniki rozdrabniamy, są więcej łatwiej trawione i lepiej przyswajane. W formie takiej zmiksowanej zupy jesteśmy w stanie zjeść więcej warzyw i owoców niż w wersji surowej.

A zielony kolor mojej dzisiejszej wersji gazpacho – ach to dopiero jest hit w świecie koktajlowym! Bo chlorofil, zielony barwnik, który odżywia ciało i oczyszcza je z toksyn. Zresztą ogórek i seler naciowy również wspierają naturalną detoksykację organizmu, więc zupełnie niechcący (a może chcący po tym koktajlowym projekcie) wyszło mi gazpacho oczyszczające 🙂

Jak więc sami widzicie, gazpacho to nie tylko zupa, czy nawet chłodnik 🙂 To coś arcyzdrowego, a moja dzisiejsza zielona, ogórkowa wersja to już w ogóle – tylko fit i git, miód i orzeszki!

I niczym koktajl, gazpacho można przelać do termosu i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch:)

Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli/ Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli

 

 

Składniki / na 4-8 porcji:

  • 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych)
  • 2 łodygi (85 g ) selera naciowego
  • 1/2 (80 g) zielonej papryki
  • 340 g białych winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 25 g białego chleba bez skórki
  • garść liści świeżej kolendry (można zamienić na pietruszkę)
  • garść liści świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5-2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
do dekoracji: ogórek pokrojony w kostkę, białe winogrona pokrojone na pół, drobno pokrojona czerwona papryczka chilli, listki kolendry czy bazylii

 

Przygotowanie zielonego gazpacho:

  1. Ogórki obierz ze skórki. Jeżeli mają duże pestki (moje gruntowe miały) usuń je z ogórków przy pomocy małej łyżeczki. Pokrój ogórki na małe kawałki i przełóż do dużej miski.
  2. Do ogórków dodaj pozostałe składniki: drobno pokrojonego selera naciowego i paprykę, winogrona pozbawione pestek, posiekany czosnek, posiekaną zieloną chilli (z pestkami lub bez), chleb i zioła. Dolej oliwę i biały ocet winny, szczodrze dopraw sola i pieprzem.
  3. Zmiksuj gazpacho na krem przy pomocy ręcznego blendera. W razie potrzeby dodaj do zupy pół szklanki zimnej wody. Spróbuj i zdecyduj, czy nie trzeba dodać do gazpacho więcej soli, pieprzu, octu winnego lub chilli.
  4. Gotowe zielone gazpacho wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Ja przelewam je do dużego dzbanka, tak jest wygodnie. Gazpacho podawaj w miseczkach lub szklaneczkach z dodatkami – ogórkiem pokrojonym w kostkę, winogronami, czerwoną papryczką chilli i listkami ziół. Możesz porcję przelać do termosu i zabrać do pracy na zdrowy lunch 🙂

 

Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli/ Chilli, Czosnek i Oliwa

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy