Z końcem sierpnia podobno mają powrócić upały. To świetnie, bo w piątek zaczynam swój wyczekiwany urlop :) Ale zanim wyjadę, dziele się z Wami przepisem na zielone gazpacho, danie nie tylko szybkie i pyszne, ale jak się sami za chwilę dowiecie, również bardzo zdrowe.
Ostatnio naszły mnie przemyślenia dotyczące koktajli i modnych smoothie. Teraz mocno siedzę w tym temacie – jak Wam już wspominałam, przez lato przygotowywałam receptury koktajli dla pewnej firmy, w chwili obecnej udało mi się już ten projekt zakończyć. Jako dietetyk z wykształcenia zostałam również poproszona o przygotowanie informacji na temat zdrowotnych właściwości koktajli. No właśnie i co to ma wspólnego z gazpacho? Bardzo dużo. Zauważyłam bowiem, że te wszystkie korzyści, które przypisujemy popularnym koktajlom tyczą się także poczciwego hiszpańskiego gazpacho i jego wariacji! :)
Gazpacho to w końcu zupa zrobiona z surowych produktów (pokrojonych i zwyczajnie zblendowanych), zachowujemy więc pełnię wartości odżywczych. Składniki rozdrabniamy, są więcej łatwiej trawione i lepiej przyswajane. W formie takiej zmiksowanej zupy jesteśmy w stanie zjeść więcej warzyw i owoców niż w wersji surowej.
A zielony kolor mojej dzisiejszej wersji gazpacho – ach to dopiero jest hit w świecie koktajlowym! Bo chlorofil, zielony barwnik, który odżywia ciało i oczyszcza je z toksyn. Zresztą ogórek i seler naciowy również wspierają naturalną detoksykację organizmu, więc zupełnie niechcący (a może chcący po tym koktajlowym projekcie) wyszło mi gazpacho oczyszczające :)
Jak więc sami widzicie, gazpacho to nie tylko zupa, czy nawet chłodnik :) To coś arcyzdrowego, a moja dzisiejsza zielona, ogórkowa wersja to już w ogóle – tylko fit i git, miód i orzeszki!
I niczym koktajl, gazpacho można przelać do termosu i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch:)
Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli
Składniki / na 4-8 porcji:
- 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych)
- 2 łodygi (85 g ) selera naciowego
- 1/2 (80 g) zielonej papryki
- 340 g białych winogron
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli
- 25 g białego chleba bez skórki
- garść liści świeżej kolendry (można zamienić na pietruszkę)
- garść liści świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy
- 1,5-2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie zielonego gazpacho:
- Ogórki obierz ze skórki. Jeżeli mają duże pestki (moje gruntowe miały) usuń je z ogórków przy pomocy małej łyżeczki. Pokrój ogórki na małe kawałki i przełóż do dużej miski.
- Do ogórków dodaj pozostałe składniki: drobno pokrojonego selera naciowego i paprykę, winogrona pozbawione pestek, posiekany czosnek, posiekaną zieloną chilli (z pestkami lub bez), chleb i zioła. Dolej oliwę i biały ocet winny, szczodrze dopraw sola i pieprzem.
- Zmiksuj gazpacho na krem przy pomocy ręcznego blendera. W razie potrzeby dodaj do zupy pół szklanki zimnej wody. Spróbuj i zdecyduj, czy nie trzeba dodać do gazpacho więcej soli, pieprzu, octu winnego lub chilli.
- Gotowe zielone gazpacho wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Ja przelewam je do dużego dzbanka, tak jest wygodnie. Gazpacho podawaj w miseczkach lub szklaneczkach z dodatkami – ogórkiem pokrojonym w kostkę, winogronami, czerwoną papryczką chilli i listkami ziół. Możesz porcję przelać do termosu i zabrać do pracy na zdrowy lunch :)