Kolorowe hummusy – czy to nie jest świetny temat przewodni na imprezę? Hummus jest pyszny i pożywny. W połączeniu z warzywami pokrojonymi w słupki czy chlebkiem pita stanowi świetną przekąskę, którą można jeść na stojąco. A warianty hummusu jakie możemy tworzyć dodając do ciecierzycy różne składniki (buraki, dynię, awokado, szpinak, paprykę) otwiera przed nami nieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian.
W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy, które możecie stworzyć niezależnie od pory roku (bo nie każdy ma teraz dostęp np. do puree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta.
Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku z hummusem i warzywami będą smakować wybornie.
Szukacie więcej pomysłów na hummusy i pasty? Zróbcie hummus z bobu, \”hummus z południowych Włoch\”, albo pastę z czarnej fasoli.
Hummus Party Menu
Różowy hummus z burakiem
i kminem rzymskim
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*)
- 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
- 200 g (1 średnia sztuka) buraka ugotowanego lub upieczonego w skórce do miękkości, następnie obranego i pokrojonego na ćwiartki
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pasty tahini **
- 1 spory ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
- szczypta soli
- szczypta mielonego kminu rzymskiego (można pominąć, ale dodaje fajnego smaczku)
Przygotowanie:
- W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza oliwą i pestkami słonecznika. Zmiksuj na gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw hummus solą, sokiem z cytryny czy kminem rzymskim,
- Przełóż hummus do miseczki i polej oliwą. Posyp pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii.
- Hummus możesz przechowywać 2-3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha na wierzchu.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*)
- 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
- 125 g (1 torebka) szpinaku baby
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki pasty tahini **
- szczypta soli
- 50 g pokruszonej fety
- W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza fetą zmiksuj na gładką pastę. Szpinak najlepiej dodawać partiami, wtedy łatwiej się zmiksuje. Duże liście można nawet przesiekać. Spróbuj hummus i w razie potrzeby dopraw sokiem z cytryny, ale z solą uważaj, bo feta jest słona.
- Do hummusu dodaj pokruszoną fetę i już nie miksuj, a jedynie wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż hummus do miseczki i polej oliwą. Udekoruj cząstkami cytryny, albo posyp sezamem.
- Hummus możesz przechowywać 2-3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha na wierzchu.
* Jeżeli gotujesz ciecierzycę samodzielnie, namocz ją przez noc, a następnie przełóż do świeżej wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Gotuj przez 10 minut na dużym ogniu, następnie lekko cieciorkę posól, zmniejsz ogień do średniego i gotuj aż ciecierzyca będzie miękka, tzn. będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu.
** Pastę tahini czyli pastę na bazie nasion sezamu można kupić w sklepach typu kuchnie świata, z produktami arabskim i w dobrych delikatesach. Możesz też zrobić własne domowe tahini.