Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich

przez Zuzanna
81817 p6040453

Dzień dobry,

Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi – pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej nucie. Naprawdę udany pomysł!

Poniższy przepis podany jest \”na oko\”. W oryginale również nie było podanych konkretnych proporcji, a ja uważam, że najważniejsze jest to, aby nam smakowało:) Dlatego zachęcam do wypracowania swoich własnych proporcji.

Po spróbowaniu pesto w podstawowej wersji uznałam, że jest nieco za mdłe, dlatego postanowiłam przyprawić go odrobiną czosnku i mięty. Z czosnkiem byłam bardzo ostrożna, ponieważ mógłby łatwo zdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka, aby jego smak przebijał się delikatnie w tle, a smak sosu zyskał głębi. Smak szparagów kojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:)

Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu, wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem.

Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty
359d7 p6040451

Na 4 porcje

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • garść orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam)
  • kawałek parmezanu
  • oliwa (tyle, aby rozluźnić konstytencję)
  • 1/4 ząbka czosnku
  • garść liści świeżej mięty
  • sól

plus

  • opakowanie spaghetti lub tagliatelle
  • 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu

Przygotowanie:

  1. Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Naszykuj sobie również miskę z zimną wodą. Odłam zdrewniałe końcówki ze szparagów, pokrój szparagi na duże kawałki. Wrzuć łodygi szparagów do wrzątku na 2 minuty a następnie dorzuć do nich główki na 1 minutę. Wyjmij szparagi z wrzątku i przełóż do zimnej wody.
  2. Do tego samego garnka z wodą wrzuć makaron i ugotuj al dente. Przed odcedzaniem odlej 1/4 szklankę spod gotowania makaronu. W czasie gotowania makaronu przygotuj pesto.
  3. W blenderze czy malakserze zmiksuj szparagi, orzechy włoskie, parmezan, czosnek i mięte. Następnie dodaj tyle oliwy, aby uzyskać gładką konsystencję pesto. Spróbuj i dopraw np. solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
  4. W garnku lub misce wymieszaj makaron z pesto, dodając po troszku odstawionej wody, tyle aby makaron dobrze oblepił makaron i nie było on suchy. Podawaj posypując dodatkowo parmezanem. 

Smacznego:)

Podobne wpisy