Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym

przez Zuzanna
93bd9 p6110509

Dzień dobry,
Lato to dla mnie sezon na pomidory malinowe. Słodkie, soczyste, perfekcyjne z solą jedzone \”po calaku\”. Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich, pękatych, nieco garbatych i brzydkich pomidorów, ale bardzo mięsistych i soczystych. Idealnych na aromatyczny sos pomidorowy. Taki, któremu niewiele trzeba, bo pomidory same w sobie mają dość słodyczy i pomidorowego smaku. Zimą przygotowuję sosy na pomidorach z puszki lub passacie, ale nie teraz! Myślę, że jak pomidory jeszcze trochę stanieją, to kupię ich z 5 kg i zrobię sos do słoików.

3697d p6110493

Mój sos jest bardzo tradycyjny – z cebulą, czosnkiem i bazylią. Jest trochę rustykalny, gdyż grubo kroiłam pomidory i w gotowym sosie wciąż są widoczne ich kawałki. Do sosu wykorzystałam mój tajny składnik, czyli ocet z czerwonego wina. Lubię tę kwasowość i fajną głębię, jaką daje pomidorom. Czasem używam też octu balsamicznego, ale raczej do sosów zawierających suszone pomidory czy boczek.

Jeżeli nie robicie sosu w sezonie lub wasze pomidory nie są dość słodkie, możecie dosłodzić sos odrobiną cukru brązowego (ok. 1 łyżeczkę). Co do makaronu, to polecam penne lub fusilli, które dobrze utrzymają  konsystencję sosu.
No to do dzieła! Świętujmy sezon pomidorowy i przygotujmy pyszny sos:)

Makaron z prostym sosem pomidorowym

0999d p6110521

na 4-6 porcji

Składniki:

  • 5 dużych, mięsistych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 chilli
  • garść świeżych liści bazylii
  • chluśnięcie czerwonego octu winnego (1/2-1 łyżki)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ew. szczypta cukru brązowego
  • makaron np. penne

Przygotowanie:

  1. Obierz pomidory ze skórki (np. poprzez nacięcie skórki i zanurzenie pomidorów we wrzątku, skórka łatwo odejdzie) i grubo pokrój.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj.
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i chilli i smaż aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś sos przez ok. 20-30 min. (w zależności od ilości wody w pomidorach), aż sos zgęstnieje. 
  4. Pod koniec dopraw sos: dodaj sól, pieprz do smaku, odrobinę octu z czerwonego wina i cukru brązowego jeżeli używasz. Poduś jeszcze chwilkę. Na końcu posyp poszarpanymi listkami bazylii.
  5. Sos podaj z makaronem ugotowanym al dente. Posyp jeszcze większą ilością bazylii. Usiądź na balkonie i ciesz się promieniami słońca:)

P.s. Jaki jest wasz sposób na pyszny sos pomidorowy?

Podobne wpisy