Dzień dobry,
Lato to dla mnie sezon na pomidory malinowe. Słodkie, soczyste, perfekcyjne z solą jedzone \”po calaku\”. Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich, pękatych, nieco garbatych i brzydkich pomidorów, ale bardzo mięsistych i soczystych. Idealnych na aromatyczny sos pomidorowy. Taki, któremu niewiele trzeba, bo pomidory same w sobie mają dość słodyczy i pomidorowego smaku. Zimą przygotowuję sosy na pomidorach z puszki lub passacie, ale nie teraz! Myślę, że jak pomidory jeszcze trochę stanieją, to kupię ich z 5 kg i zrobię sos do słoików.
Mój sos jest bardzo tradycyjny – z cebulą, czosnkiem i bazylią. Jest trochę rustykalny, gdyż grubo kroiłam pomidory i w gotowym sosie wciąż są widoczne ich kawałki. Do sosu wykorzystałam mój tajny składnik, czyli ocet z czerwonego wina. Lubię tę kwasowość i fajną głębię, jaką daje pomidorom. Czasem używam też octu balsamicznego, ale raczej do sosów zawierających suszone pomidory czy boczek.
Jeżeli nie robicie sosu w sezonie lub wasze pomidory nie są dość słodkie, możecie dosłodzić sos odrobiną cukru brązowego (ok. 1 łyżeczkę). Co do makaronu, to polecam penne lub fusilli, które dobrze utrzymają konsystencję sosu.
No to do dzieła! Świętujmy sezon pomidorowy i przygotujmy pyszny sos:)
Makaron z prostym sosem pomidorowym
na 4-6 porcji
Składniki:
- 5 dużych, mięsistych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 chilli
- garść świeżych liści bazylii
- chluśnięcie czerwonego octu winnego (1/2-1 łyżki)
- oliwa
- sól, pieprz
- ew. szczypta cukru brązowego
- makaron np. penne
Przygotowanie:
- Obierz pomidory ze skórki (np. poprzez nacięcie skórki i zanurzenie pomidorów we wrzątku, skórka łatwo odejdzie) i grubo pokrój.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i chilli i smaż aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś sos przez ok. 20-30 min. (w zależności od ilości wody w pomidorach), aż sos zgęstnieje.
- Pod koniec dopraw sos: dodaj sól, pieprz do smaku, odrobinę octu z czerwonego wina i cukru brązowego jeżeli używasz. Poduś jeszcze chwilkę. Na końcu posyp poszarpanymi listkami bazylii.
- Sos podaj z makaronem ugotowanym al dente. Posyp jeszcze większą ilością bazylii. Usiądź na balkonie i ciesz się promieniami słońca:)
P.s. Jaki jest wasz sposób na pyszny sos pomidorowy?