Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem

przez admin
Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem
Stromboli czyli zawijana pizza w formie dekoracyjnego warkocza. Przepyszna, chrupiąca i nie taka trudna, szczególnie że w przepisie zamieściłam instrukcję obrazkową 🙂

Jako mama niemowlaka nauczyłam się już, że tak naprawdę nic nie mogę zaplanować. Dzisiejszą pizzę chciałam przygotować z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który miał miejsce w ostatni wtorek. Jednak mój synek się rozchorował i stało się to nie możliwie.

Na początku macierzyństwa takie nieoczekiwane zmiany planów bardzo mnie denerwowały, bo jestem osobą dobrze zorganizowaną i nie lubię, gdy nie mogę wypełnić swoich wcześniejszych zamierzeń. Po kilku miesiącach jednak odpuściłam. Nauczyłam się, że większość spraw, na których nam tak bardzo zależy i które wydają nam się tak mega ważne, tak naprawdę są zupełnie nieistotne, a już na pewno świat się nie zawali, gdy zrobimy je trochę później.

Oczywiście chęć przygotowania pizzy wobec choroby dziecka to sprawa niezwykle błaha, ale chciałam po prostu wykorzystać tę historię do tego, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami. Na co dzień żyjemy w dużym pędzie, z kalendarzami wypełnionymi po brzegi. Często mamy zaplanowaną każda minutę naszego dnia. Gdy coś idzie nie po naszej myśli, gdy nasz misterny plan sypie się jak domek z kart, mamy wrażenie, że świat nam się zawalił. A tak naprawdę nie stało się nic złego. Czego nie możesz zrobić dziś, zrób jutro, albo zastanów się, czy musisz to zrobić w ogóle. Wiele zadań sami sobie narzucamy i jesteśmy winni przepełnienia naszych kalendarzy.

stromboli z pieczarkami i szpinakiem

Mój synek na szczęście poczuł się już lepiej, a ja mogłam przygotować stromboli na pyszny rodzinny obiad. Ta zawijana pizza to tak naprawdę amerykański, a nie włoski wynalazek. W najprostszej wersji ciasto na pizzę i dodatki zawija się w rulon, jednak ja wybrałam bardziej efektowną formę warkocza. Jego zaplecenie nie jest wcale trudne. W poniższym przepisie zamieściłam nawet obrazkową instrukcję, która Wam to ułatwi.

Choć stromboli ma amerykański rodowód, to już ciasto i dodatki mogą być w 100% włoskie, bo co dacie do środka, zależy tylko od Was. W stromboli możecie przemienić każdą Waszą ulubioną pizzę, od tradycyjnej różni ją tylko forma podania. Ja przygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony sos z pieczonych pomidorów, wzbogacony o dodatek harissy (bo akurat nie miałam przecieru pomidorowego) i oregano.

Stromboli zrobiłam na cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie. Przygotowanie tego ciasta tylko z pozoru wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie mi, że takie nie jest. Owszem, jest bardziej czasochłonne, bo zaczyn należy nastawić dzień wcześniej, Ale nie trzeba go długo zagniatać i zastanawiać się, czy już jest odpowiednio elastyczne. Wystarczy wymieszać wszystko do połączenia składników, a długie wyrastanie zrobi za nas całą trudną robotę. Dla mnie przygotowanie takiego ciasta jest więc dużo prostsze od tradycyjnego, bo wymaga ode mnie niewiele czynnego udziału. Wszystko dzieje się samo w misce 😉

http://picasion.com/

 

Stromboli (zawijana pizza) 

z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:

  • oliwa
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ciasto na pizzę z tego przepisu
  • 250 g startej mozzarelli do pizzy lub 2 kulki mozzarelli po 125 g
  • żółtko do posmarowania wierzchu
  • suszone oregano
  • do podania: sos z pieczonych pomidorów


Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto na pizzę. Zaczyn należy nastawić dzień wcześniej rano. W tym wpisie opisałam sposób przygotowania bardzo dokładnie.
2. Zrób farsz. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż przez 4-5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Pieczarki wyszoruj pod wodą i pokrój na plasterki. Dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż przez ok. 15 minut, aż pieczarki się skurczą i cała woda z nich wyparuje (nie chcemy mokrego farszu). Teraz dodaj umyty szpinak i smaż jeszcze 3-4 minuty, aż szpinak zwiędnie i z patelni wyparuje woda. Farsz dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Przygotowane ciasto na pizzą wyjmij z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Nagrzej piekarnik z blachą w środku do 240 stopni C.
4. Umieść ciasto na arkuszu papieru do pieczenia lekko podsypanym mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Jeżeli używasz mozzarelli w kulkach, dokładnie odsącz ser z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego, następnie pokrój na plasterki. Rozłóż połowę sera na środkowej części rozwałkowanego ciasta.

 

5. Na mozzarelli rozłóż przygotowany farsz pieczarkowo-szpinakowy.

6. Na farszu rozłóż drugą połowę sera. Przy pomocy noża potnij wystające ciasto na poziome paski szerokości ok. 1,5 cm, tak jak to zrobiłam na poniższym zdjęciu.

7.  Nałóż dolną część ciasta (tę nie pociętą na paski) na farsz, następnie nakładaj brzegi ciasta raz z lewej, a raz z prawej, lekko po skosie, tak aby utworzył się wzór przypominający warkocz.

8. Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, a następnie posyp suszonym oregano.

9. Przełóż ciasto razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni C i dopiekaj jeszcze ok. 20 minut, aż ciasto na wierzchu będzie rumiane. Podawaj na ciepło z sosem z pieczonych pomidorów.

stromboli z pieczarkami i szpinakiem

Podobne wpisy