W tym roku Walentynki wypadają w niedzielę, jest więc idealna okazja, aby przygotować specjalne śniadanie dla naszej drugiej połówki. Uważam, że pyszny posiłek zrobiony z sercem jest jednym z najlepszych sposobów na okazanie miłości naszym bliskim.
Moja tegoroczna propozycja to różowe placuszki warzywne podane z jajkami sadzonymi i sosem koperkowym. Placuszki oczywiście zawdzięczają swój różowy kolor burakom, ale zawierają także ziemniaki i marchewkę, które nadają im pyszny, słodkawy smak. Ponadto, dzięki takiemu połączeniu warzyw, placuszki mienią się różnymi odcieniami różu – według mnie wyglądają przeuroczo :)
Niedawno kupiłam w Duce specjalną silikonową foremkę w kształcie serca do smażenia jajek i placuszków. Sprawdziła się świetnie, a serduszkowe sadzone będę teraz smażyć nie tylko w Walentynki. Mi od razu pojawia się uśmiech na twarzy na ich widok i myślę, że mój Mąż także się ucieszy, gdy zobaczy takie jajeczko :)
Jakie macie plany na Walentynki? My jak zwykle spędzimy je w domu, przy winie i przystawkach w stylu tapas party. Jednak w tym roku to mój Mąż będzie szykował nam kolację :)))) Jestem wniebowzięta. To takie romantyczne i seksowne, gdy mężczyzna szykuje coś w kuchni :)
Życzę Wam udanych Walentynek Kochani! :)
Różowe placki warzywne z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym
Składniki (na 2-4 porcje):
- oliwa
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni ziemniak (ok. 150 g)
- 1 średni burak (ok. 200 g)
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki (u mnie z ciecierzycy, ale może być dowolna)
- sól, pieprz
- na sos koperkowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól
- kawałek masła do usmażenia sadzonych
- 2-4 jajka (w zależności od apetytu)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 5 minut aż się zeszklą. Przełóż do miski.
- Ziemniaka, buraka oraz marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, każde warzywo osobno. Ja ich nie obierałam, jedynie porządnie wyszorowałam, a do starcia wykorzystałam robot kuchenny. Następnie odciśnij starte warzywa na kuchennej ściereczce z wydzielających się soków. Buraki najlepiej odcisnąć na ręczniku kuchennym, bo farbują.
- Przełóż starte i odciśnięte warzywa do miski z cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, mąkę i dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę na dużym-średnim ogniu i nakładaj po jednej łyżce masy, lekko spłaszczając placuszki. Po 2 minutach, gdy masa się zrumieni, przewróć placuszki na drugą stronę. Smaż przez 1-2 minuty, następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodawaj więcej oliwy. Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym.
- W międzyczasie przygotuj sos koperkowy. Wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli.
- Na czystej patelni rozgrzej masło, wbij jajka i usmaż jajka sadzone, doprawiając je solą i pierzem. Aby uzyskać kształt serca wykorzystałam specjalną silikonową foremkę, którą kupiłam w Duce.
- Rozłóż placki pomiędzy talerze, ułóż jajka sadzone i polej sosem koperkowym. Udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj od razu.