Walentynkowe śniadanie: Różowe placki z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym

przez admin
Walentynkowe śniadanie: Różowe placki z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym
Walentynkowe śniadanie na różowo. Bo nie ma lepszego sposobu na okazanie miłości bliskiej osobie niż własnoręcznie przygotowany posiłek. 

W tym roku Walentynki wypadają w niedzielę, jest więc idealna okazja, aby przygotować specjalne śniadanie dla naszej drugiej połówki. Uważam, że pyszny posiłek zrobiony z sercem jest jednym z najlepszych sposobów na okazanie miłości naszym bliskim.

Moja tegoroczna propozycja to różowe placuszki warzywne podane z jajkami sadzonymi i sosem koperkowym. Placuszki oczywiście zawdzięczają swój różowy kolor burakom, ale zawierają także ziemniaki i marchewkę, które nadają im pyszny, słodkawy smak. Ponadto, dzięki takiemu połączeniu warzyw, placuszki mienią się różnymi odcieniami różu – według mnie wyglądają przeuroczo 🙂

Niedawno kupiłam w Duce specjalną silikonową foremkę w kształcie serca do smażenia jajek i placuszków. Sprawdziła się świetnie, a serduszkowe sadzone będę teraz smażyć nie tylko w Walentynki. Mi od razu pojawia się uśmiech na twarzy na ich widok i myślę, że mój Mąż także się ucieszy, gdy zobaczy takie jajeczko 🙂

Jakie macie plany na Walentynki? My jak zwykle spędzimy je w domu, przy winie i przystawkach w stylu tapas party. Jednak w tym roku to mój Mąż będzie szykował nam kolację :)))) Jestem wniebowzięta. To takie romantyczne i seksowne, gdy mężczyzna szykuje coś w kuchni 🙂

Życzę Wam udanych Walentynek Kochani! 🙂

Różowe placki z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym

 

Różowe placki warzywne z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym


Składniki (na 2-4 porcje):

  • oliwa
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni ziemniak (ok. 150 g)
  • 1 średni burak (ok. 200 g)
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki (u mnie z ciecierzycy, ale może być dowolna)
  • sól, pieprz
  • na sos koperkowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól
  • kawałek masła do usmażenia sadzonych
  • 2-4 jajka (w zależności od apetytu)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 5 minut aż się zeszklą. Przełóż do miski.
  2. Ziemniaka, buraka oraz marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, każde warzywo osobno. Ja ich nie obierałam, jedynie porządnie wyszorowałam, a do starcia wykorzystałam robot kuchenny. Następnie odciśnij starte warzywa na kuchennej ściereczce z wydzielających się soków. Buraki najlepiej odcisnąć na ręczniku kuchennym, bo farbują.
  3. Przełóż starte i odciśnięte warzywa do miski z cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, mąkę i dopraw solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę na dużym-średnim ogniu i nakładaj po jednej łyżce masy, lekko spłaszczając placuszki. Po 2 minutach, gdy masa się zrumieni, przewróć placuszki na drugą stronę. Smaż przez 1-2 minuty, następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodawaj więcej oliwy. Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym.
  5. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy. Wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli.
  6.  Na czystej patelni rozgrzej masło, wbij jajka i usmaż jajka sadzone, doprawiając je solą i pierzem. Aby uzyskać kształt serca wykorzystałam specjalną silikonową foremkę, którą kupiłam w Duce.
  7. Rozłóż placki pomiędzy talerze, ułóż jajka sadzone i polej sosem koperkowym. Udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj od razu.
Różowe placki z jajkiem sadzonym i sosem koperkowym
Polecam również na śniadanie do łóżka:
Tortilla z chorizo i fasolą
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy