Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi

przez admin
Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi
Kto ma ochot臋 na miseczk臋 pe艂n膮 kremowej dobroci? 馃檪

Risotto z mas艂em i serem to wspania艂a propozycja na ch艂odniejsze dni. Risotto koniecznie musi by膰 kremowe, mie膰 wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubi臋 najbardziej!

Dzi艣 prezentuj臋 Wam risotto w nowej ods艂onie. Zazwyczaj do risotto u偶ywam parmezanu, ale tym razem postawi艂am na kozi ser, kt贸ry 艣wietnie skomponowa艂 si臋 z podsma偶onym porem i selerem naciowym. Ca艂o艣膰 posypa艂am chrupi膮cymi chipsami warzywnymi, kt贸re wzbogaci艂y moje danie o kontrast faktur, a tak偶e doda艂y mu uroku. Wed艂ug mnie wygl膮daj膮 niczym barwne p艂atki kwiat贸w 馃檪

Mieszanie ry偶u z bulionem w czasie gotowania risotto to wed艂ug mnie bardzo relaksuj膮ce zaj臋cie i lubi臋 to robi膰. Zrobienie risotto nie jest trudne, pod warunkiem, 偶e opanujecie kilka podstawowych zasad. Mam nadziej臋, 偶e spr贸bujecie tego przepisu, bo efekt jest bardzo satysfakcjonuj膮cy.

To kto ma ochot臋 na pyszne i pi臋knie podane risotto?

Kremowe risotto z porem i kozim serem

 

Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi

 

Sk艂adniki (na 4 porcje):

  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • 1 艂y偶ka oliwy
  • 1 por
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 2 z膮bki czosnku
  • 350 g ry偶u do risotto (np. Arborio)
  • 100 ml bia艂ego wytrawnego wina
  • 800 ml ciep艂ego wywaru warzywnego (postaw go na ma艂ym ogniu na palniku, aby by艂 ca艂y czas ciep艂y)
  • 25 g mas艂a
  • 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia)
  • s贸l do smaku (u mnie bulion by艂 s艂ony)
  • do podania: 4 艂y偶ki octu balsamicznego lub glassy balsamicznej,聽chipsy warzywne z tego przepisu

 

Przygotowanie:
  1. Na du偶ej patelni z grubym dnem lub w garnku z grubym dnem roztop mas艂o wraz z 艂y偶k膮 oliwy. Bia艂膮 i jasnozielon膮 cz臋艣膰 pora (li艣cie wyrzu膰) pokr贸j drobno i wrzu膰 na patelni臋. Sma偶 przez ok. 5 minut, nast臋pnie od艂贸偶 2 艂y偶ki podsma偶onego pora do dekoracji.
  2. 艁odygi selera naciowego pokr贸j w kostk臋, a czosnek drobno posiekaj i dorzu膰 je na patelni臋. Sma偶 4-5 minut. Wsyp ry偶 i sma偶, ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 ziarenka ry偶u dobrze wymieszaj膮 si臋 z warzywami i zaczn膮 by膰 szkliste (ok. 3-4 minuty).
  3. Na patelni臋 wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, a偶 wino prawie ca艂kowicie wyparuje.
  4. Teraz zacznij dodawa膰 bulion. Najpierw wlej na patelni臋 1 chochelk臋, wymieszaj z ry偶em i gotuj, a偶 p艂yn prawie ca艂kiem si臋 wch艂onie.聽Teraz mo偶esz wla膰 kolejn膮 1 chochl臋 bulionu i znowu poczeka膰, a偶 zostanie wch艂oni臋ta przez ry偶. Od tej pory mo偶esz dodawa膰 bulion po 2 chochle. Za ka偶dym razem czekaj, a偶 ry偶 wch艂onie bulion, zanim dodasz kolejn膮 porcj臋. Mieszaj risotto i nie pozw贸l si臋 mu przypali膰. Zauwa偶ysz, 偶e ry偶 zacznie oddawa膰 skrobi臋, a risotto nabiera膰 g臋stszej konsystencji. Risotto powinno by膰 gotowe po ok. 15-20 minutach.
  5. Gdy ry偶 wch艂onie ca艂y bulion, dodaj do niego mas艂o oraz pokruszony kozi ser (troch臋 sera zostaw do dekoracji). Mieszaj a偶 ser i przede wszystkim mas艂o rozpuszcz膮 si臋 i po艂膮cz膮 z risotto.
  6. Gotowe risotto roz艂贸偶 pomi臋dzy talerze i skrop octem balsamicznym. Udekoruj pokruszonym kozim serem, podsma偶onym porem i chipsami warzywnymi. Podawaj od razu.
Kremowe risotto z porem i kozim serem

Podobne wpisy