Risotto z masłem i serem to wspaniała propozycja na chłodniejsze dni. Risotto koniecznie musi być kremowe, mieć wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubię najbardziej!
Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem i selerem naciowym. Całość posypałam chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :)
Mieszanie ryżu z bulionem w czasie gotowania risotto to według mnie bardzo relaksujące zajęcie i lubię to robić. Zrobienie risotto nie jest trudne, pod warunkiem, że opanujecie kilka podstawowych zasad. Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu, bo efekt jest bardzo satysfakcjonujący.
To kto ma ochotę na pyszne i pięknie podane risotto?
Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi
Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 350 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 800 ml ciepłego wywaru warzywnego (postaw go na małym ogniu na palniku, aby był cały czas ciepły)
- 25 g masła
- 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia)
- sól do smaku (u mnie bulion był słony)
- do podania: 4 łyżki octu balsamicznego lub glassy balsamicznej, chipsy warzywne z tego przepisu
- Na dużej patelni z grubym dnem lub w garnku z grubym dnem roztop masło wraz z łyżką oliwy. Białą i jasnozieloną część pora (liście wyrzuć) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Smaż przez ok. 5 minut, następnie odłóż 2 łyżki podsmażonego pora do dekoracji.
- Łodygi selera naciowego pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj i dorzuć je na patelnię. Smaż 4-5 minut. Wsyp ryż i smaż, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty).
- Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje.
- Teraz zacznij dodawać bulion. Najpierw wlej na patelnię 1 chochelkę, wymieszaj z ryżem i gotuj, aż płyn prawie całkiem się wchłonie. Teraz możesz wlać kolejną 1 chochlę bulionu i znowu poczekać, aż zostanie wchłonięta przez ryż. Od tej pory możesz dodawać bulion po 2 chochle. Za każdym razem czekaj, aż ryż wchłonie bulion, zanim dodasz kolejną porcję. Mieszaj risotto i nie pozwól się mu przypalić. Zauważysz, że ryż zacznie oddawać skrobię, a risotto nabierać gęstszej konsystencji. Risotto powinno być gotowe po ok. 15-20 minutach.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj do niego masło oraz pokruszony kozi ser (trochę sera zostaw do dekoracji). Mieszaj aż ser i przede wszystkim masło rozpuszczą się i połączą z risotto.
- Gotowe risotto rozłóż pomiędzy talerze i skrop octem balsamicznym. Udekoruj pokruszonym kozim serem, podsmażonym porem i chipsami warzywnymi. Podawaj od razu.