dania wegetariańskie
,
jajka
,
szparagi
,
śniadania
,
wege
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem
Dzień dobry,
Dziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową z wykorzystaniem szparagów!
Jestem zdania, że nie należy przytłumiać delikatnego smaku szparagów zbyt wieloma dodatkami, dlatego zawsze stawiam na nieskomplikowane przepisy. Bardzo lubię szparagi grillowane, z dodatkiem parmezanu. W zeszłym roku pokazywałam Wam mój patent na najprostsze szparagi na świecie. W tym roku postanowiłam podać je na kromce opieczonego chleba razem z jajkiem w koszulce. Po rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie!
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem
przepis własny
Składniki (na 4 porcje):
- pęczek zielonych szparagów
- 4 duże kromki wiejskiego chleba
- 4 jajka
- 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach)
- parmezan do posypania
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Następnie przekrój je wzdłuż na pół. Rozgrzej patelnię grillową, nalej na nią trochę oliwy i podpiecz kromki chleba z obu stron.
- W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach. Doprowadź wodę w garnku do lekkiego wrzenia (ma tylko "pyrkać") i dodaj do niej ocet winny. Każde jajko wbij do osobnej miseczki. Delikatnie przemieszaj wodę łyżką okrężnym ruchem, aby wytworzyć wir wody. Ostrożnie wlej do wody pierwsze jajko. Gotuj je 3 minuty (do miękkiego żółtka), po czym wyłów łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania). Następnie wyjmij jajko z wody i osusz na papierowym ręczniku. Powtórz z pozostałymi 3 jajkami. Możesz spróbować gotowania dwóch jajek jednocześnie, ja póki co robię to pojedynczo dla ostrożności.
- Gdy kromki chleba się zrumienią, zdejmij je z patelni. Na patelni ułóż szparagi, lekko posyp solą i pieprzem (dodaj ewentualnie trochę oliwy, jeżeli patelnia będzie sucha) i grilluj ok. 5 minut. Szparagi powinny być nadal lekko chrupiące.
- Rozłóż ugrillowane kromki chleba pomiędzy talerze, ułóż na nich ugrillowane szparagi, posyp parmezanem, a na wierzchu każdej kanapeczki ułóż po jajku w koszulce. Posyp odrobiną soli i pieprzu i podawaj od razu. Smacznego!
***
Szaleję za szparagami! To jajeczko też do mnie przemawia! Świetny pomysł na zdrowe śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńAle podane! Świetna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńSzparagi lubimy, jajeczkiem też nie pogardzimy :P
Chodzi za mną takie danie już od dłuższego czasu, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBo to jest najlepszy sposób na szparagi i basta!
OdpowiedzUsuńależ to cudownie wygląda! dosłownie królewskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie takich szparagów z jajkiem w koszulce, to wręcz obowiązek w sezonie szparagowym i dowód na to, że najprostsze rzeczy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze możliwe połączenie :)!
OdpowiedzUsuńPrezentują się przepysznie :) W takiej postaci szparagów jeszcze nie jadłam i może w weekend stworzę coś podobnego; )
OdpowiedzUsuńPrezentują się przepysznie :) W takiej postaci szparagów jeszcze nie jadłam i może w weekend stworzę coś podobnego; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi w takiej postaci: )
OdpowiedzUsuńps. Świetna deseczka; )
Wyglądają wspaniale i zapewne tak smakują :) Bardzo lubimy takie dania :)pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńTak przyrządzone szparagi musza smakować niesamowicie! A do tego takie piękne i kuszące zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to podałaś. Bardzo lubię taką klasykę, a w Twoim wydaniu cieszy ona nie tylko podniebienie, ale i oko.
OdpowiedzUsuńKolejny raz dziękuję za świetny przepis. Przetestowane na niedzielne śniadanie - rewelacja!. Może tylko jeszcze muszę poćwiczyć te jajka w koszulkach ;-)
OdpowiedzUsuńR.