Dzień dobry,
Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu.
Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi, Mirabelki, Mopsa i Panny Malwinny, gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów.
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią
inspiracja – przepis z książki Top with Cinnamon
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cukinia pokrojona na plasterki
- 45 g mąki
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- 4 łyżki parmezanu
- sól do smaku
- oliwa do spryskania cukinii
- 300 g makaronu, np. tagliatelle
- na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki – do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody.
- Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy opanierujesz już wszystkie plastry cukinii, skrop je odrobiną oliwy (najłatwiej przy pomocy oliwy w sprayu), wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym przewróć plastry na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut. Plastry cukinii powinny być złote i chrupiące.
- W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przygotuj pesto szpinakowe – wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku.
- Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego!