Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki

Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki - Chilli, Czosnek i Oliwa

Panna cotta jest uzależniająca! To jeden z najprostszych do przygotowania deserów dających efekt WOW. "Wow!" - mam nadzieję, że takie właśnie będą Wasze słowa po spróbowani panna cotty z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki. Bardzo słodki, śmietanowo-czekoladowy krem i arcykwaśny sos tworzą coś naprawdę wyjątkowego!


Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze trzy przepisy na panna cottę - najbardziej klasyczną, śmietanowo-waniliową panna cottę z sosem malinowym, wegańską, kokosową panna cottę z sosem z pestek granatu, a także jogurtową panna cottę z sosem rabarbarowym.

W panna cottcie z białą czekoladą powróciłam do korzeni, tzn. zrobiłam ją na bazie tłustej śmietany. Z uwagi na niejedzenie mięsa, nie używam także żelatyny, dlatego panna cottę przygotowałam z wykorzystanie agaru - roślinnej substancji żelującej. Ponieważ nie lubię konsystencji mocno ściętej galaretki, jaką daje agar, dałam go naprawdę niedużo. W efekcie panna cotta nie ścięła się całkowicie, tylko przybrała formę jedwabistego, gęstego kremu - wspaniałego! Jeżeli jednak wolicie, możecie dodać więcej agaru lub też zamienić agar na żelatynę.

Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki - Chilli, Czosnek i Oliwa


Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki



Składniki / na 8 porcji:


na panna cottę:
  • 600 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 150 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 2 łyżki cukru (u mnie brązowy, możesz zastąpić innych słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią)
  • 1-2 łyżeczki agaru*
  • 200 g białej czekolady

    na sos z czerwonej porzeczki:
    • 450 g czerwonej porzeczki (owoce zdjęte z gałązek)
    • trochę wody
    • 2-4 łyżki cukru lub innego słodzika (ksylitolu, stewii) - ilość dostosuj do swoich preferencji, 2 łyżki dadzą kwaśny sos

    * Ja do swojej panna cotty dodałam 1 łyżeczkę agaru, ponieważ nie lubię konsystencji ściętej galaretki. W ten sposób uzyskałam gęsty krem z białej czekolady, ponieważ panna cotta nie zestaliła się całkowicie. Jeżeli chcesz, aby panna cotta się zestaliła, dodaj 2 łyżeczki agaru. 


    Przygotowanie panna cotty:

    1. Do rondelka z grubym dnem wlej śmietanę i mleko. Cukier lub inny słodzik wymieszaj z cukrem w małej miseczce (dzięki temu lepiej rozprowadzisz agar) i dodaj do śmietany. Wstaw rondel na średni ogień i powoli podgrzewaj do zagotowania, jednocześnie mieszając płyn trzepaczką, dopóki agar z cukrem się nie rozpuszczą.
    2. W międzyczasie połam białą czekoladę na małe kawałki. Gdy śmietana zawrze, gotuj ją na małym ogniu przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę. Energicznie mieszaj płyn trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładki płyn.
    3. Gotową masę przelej przygotowanych naczynek - kieliszków, szklanek czy miseczek. Odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Panna cottę warto jest przygotować dzień wcześniej przed jej podaniem.
    4. Aby przygotować sos z czerwonej porzeczki, włóż czerwoną porzeczkę do rondla z grubym dnem. Dodaj odrobinę wody (żeby owoce się nie przypaliły) i dosyp cukier lub słodzik. Wstaw na gaz i gotuj na średnim ogniu przez 10-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce się rozpadną, a sos zgęstnieje. Ponieważ czerwona porzeczka ma dużo małych pesteczek, polecam sos przetrzeć przez sitko. Gotowy sos odstaw do wystygnięcia.
    5. Gotowe panna cotty podawaj polane sosem z czerwonej porzeczki. Możesz je też udekorować świeżymi owocami na gałązkach. Jeżeli nie lubisz czerwonej porzeczki, zamień ją na wiśnie lub maliny.
    Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki - Chilli, Czosnek i Oliwa

    ***
    Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
    Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

    19 komentarzy:

    1. Absolutnie jeden z najlepszych deserów :) Takie połączenie smakowe nam odpowiada :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Musiało powstać coś genialnego :) Bardzo lubię desery na bazie śmietanki :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Pysznie wygląda :) Zawsz używamy agaru do panna cotty, ale odmierzamy go w gramach. Lubimy taką, która drży, gdy poruszy się talerzem :) pozdrowienia

      OdpowiedzUsuń
    4. Dawno już nie jadłam Panny Cotty, a w takim wydaniu to jeszcze nigdy! Bardzo ciekawe połączenie, z porzeczkami musi być wspaniała <3

      OdpowiedzUsuń
    5. Można użyć żelatyny zamiast agaru? jeśli tak to jaką ilość?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, jak najbardziej możesz zastąpić agar żelatyną. Co do ilości, to prawdopodobnie trzeba dać ok. 4 łyżeczki, ale najlepiej sprawdzić na opakowaniu żelatyny, na ile płynu dajemy jedną łyżeczkę. Żelatynę stosujemy inaczej niż agar - żelatynę najpierw musisz namoczyć przez 5-10 minut w ok. 3 łyżkach zimnej wody, a następnie wymieszać z już podgrzaną (ciepłą ok. 50 stopni C, nie wrzącą) śmietaną, do której dojesz też w tym momencie białą czekoladę. Masy z żelatyną nie gotujemy.

        Usuń
    6. Uwielbiam panna cotte! W takiej wersji na pewno by mnie zachwycila :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Mam dwa pytania: co to jest agar? i czy można zamiast śmietany dać jogurt? Jak zwykle cudne zdjęcia:).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Agar to roślinna substancja żelująca, taki zamiennik dla żelatyny dla osób, którzy nie chcą jej jeść. Co do jogurtu to myślę, że możesz dokonać takiej zmiany. Zagotuj wtedy mleko z agarem przez 2 minuty i dodaj do niego jogurt w temperaturze pokojowej oraz białą czekoladę. Powinno się ściąć.

        Usuń
    8. ten deser jest baaardzo dobry! Choć nie wygrywam u mnie z Tiramisu, ale i tak go uwielbiam :)

      OdpowiedzUsuń
    9. Jak z białej czekolady, to ja od razu taką poproszę.

      OdpowiedzUsuń

    Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.