Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami

Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami

Dzień dobry,
Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem, wiem - śródziemnomorskie pochodzenie tego dania jest nieco naciągane, ale niech usprawiedliwi mnie fakt, że oparłam się na przepisie Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi".

Gennaro proponuje sięgnięcie właśnie po jajka przepiórcze a nie kurze, ze względu na ich prezencję i delikatność. Przyznam, że ich wygląd mnie urzekł - fotografowanie tych ślicznych skorupek to prawdziwa przyjemność dla każdego blogera kulinarnego i chociaż dlatego miałam ochotę je kupić. Przez te nieregularne plamki oraz blado-błękitne wnętrze skorupki przypominają mi jaja jakiegoś dinozaura albo smoka :)

Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami

Faszerowane jajka przepiórcze to w pewnością większa uczta dla oczu niż dla żołądka, bo przecież jakże można się najeść taką mini-połóweczką. ale stwierdziłam, że to właśnie lepiej - dzięki małej porcji możemy spróbować większej liczby potraw z wielkanocnego stołu. Jajeczka nie są też takie tuczące - do przygotowania farszu dla 24 połówek wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu.

Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja zdjęć. Polecam je na Wielkanoc albo jako przystawka na przyjęcie czy Sylwestra. Zamiast tuńczyka z puszki możecie użyć wędzonego łososia.

P.s. Dzisiejszy przepis dodaję do akcji wspólnego gotowania "Trzy po trzy: jajka, szczypiorek i kiełki". Zajrzyjcie do Peli i sprawdźcie, co ona przygotowała z tych składników.

Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami

Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami


przepis Gennaro Contaldo z moimi modyfikacjami

Składniki (na 24 sztuki):
  • 12 jaj przepiórczych*
  • 80 g tuńczyka w oleju z puszki, odsączonego
  • 2 łyżeczki kaparów, odsączonych z zalewy
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-1,5 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • rzeżucha do dekoracji
* Zamiast jaj przepiórczych możesz użyć kurzych. Na 6 jaj kurzych podwoiłabym ilość składników farszu.

Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę w rondelku i dobrze ją posól. Włóż jajka przepiórcze i gotuj przez 5 minut. Następnie przełóż je do zimnej wody na 3-4 minuty. 
  2. Ostrożnie obierz jajka ze skorupek, następnie przekrój wzdłuż na połówki przy pomocy ostrego noża. Łyżeczką deserową wyjmij z jajek żółtka i przełóż do miseczki. Białka ułóż na półmisku wgłębieniem do góry.
  3. Tuńczyka i kapary drobno posiekaj i przełóż do miseczki z żółtkami. Dodaj posiekany szczypiorek i dopraw solą i pieprzem (uważaj na sól, bo tuńczyk i kapary są słone). Dodaj majonez i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek lub dłoni zwilżonych wodą formuj małe kuleczki z farszu i umieszczaj je we wgłębieniach białek. Udekoruj kiełkami rzeżuchy. Polecam na wielkanocny stół albo na eleganckie przyjęcie. Smacznego!
Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

10 komentarzy:

  1. Zuziu - podziwiam Cię za robotę z tymi maleństwami. Ale w skorupkach są urocze, to prawda.
    Byłam bardzo ciekawa Twojego pomysłu "trzy po trzy", a tu się nam myśli zbiegły.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajeczka są urocze ale przez to, że wnerwia nas strasznie ich obieranie nie jesteśmy fankami konsumpcji ich w takich stanie skupienia xD
    Jeśli ktoś nam poda je tak jak wyżej to nie mamy pytań i zjemy wszystko :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie się prezentują, uwielbiam takie jajka faszerowane, zawsze w święta jem je na potęgę<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, żal , że nie są gdzieś obok ;) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie niestety nie dla mnie, ale z całą pewnością prezentuje się cudownie :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow.. toć to maluśkie jajeczka są- ich faszerowanie musi być bardzo ostrożne i delikatne!
    Ale Tobie się udało, wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, pysznie ! Wersja po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tuńczyka, a tutaj taka wykwintna propozycja ^^ i do tego efektowna :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.