Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)

przez Zuzanna
Tęczowa tarta warzywna

Uwielbiam kolorową kuchnię. Gdy za oknem robi się szaro i ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie że na końcu wpisu zostawiam Wam GiF przedstawiający etapy jej przygotowania. 

Na moim stole królują sezonowe przepisy, a najwięcej inspiracji dostarczają mi owoce i warzywa. Gdy idę do warzywniaka lub na bazarek, patrzę co jest akurat dostępne i dorodnie wyglada. Moja głowa aż wiruje od pomysłów z ich wykorzystaniem! Obecnie mamy sezon na warzywa ciepłolubne, takie jak cukinie, papryki i bakłażany oraz na warzywa korzeniowe, np. buraki i marchewkę i takie właśnie warzywa wykorzystałam do mojej tarty.

Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów warzywnych i dań wegetariańskich, ponieważ bliska jest mi rekomendowana przez dietetyków idea \”połowy talerza\”, które powinniśmy wypełnić warzywami. Oczywiście nie musi to być w dosłownym znaczeniu talerz wypełniony do połowy surówką. Chodzi bardziej o to, aby nasze posiłki bazowały na warzywach i żeby to od nich, a nie od mięsa czy zbóż, zacząć planowanie naszych posiłków.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie jeśli wybierzemy warzywa sezonowe – to one najbardziej obfitują w wartości odżywcze. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy zjadać warzywo lub owoc do każdego posiłku, w sumie minimum 400 g w ciągu dnia. Dużo łatwiej osiągnąć taki poziom spożywając posiłki bazujące na warzywach, np. sałatki, warzywne zupy, curry czy leczo.
Poniżej znajdziecie propozycje przepisów obfitujących w różnorodne warzywa:
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)

 

Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)

➤ czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenia 

 

Składniki / na 6-8 porcji:

na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 30 g startego żółtego sera, np. gouda
  • 1 jajko
  • masło do posmarowania formy

na nadzienie:

  • 200 g sera koziego twarogowego
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 12% tł.
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku/ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

warzywa:

  • 1 mała cukinia (zielona lub żółta)
  • 1 mały bakłażan
  • 1 marchewka
  • 1 mały burak, najlepiej podłużny
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny

Przygotowanie tęczowej tarty warzywnej:

1. Do misy robota kuchennego z nałożonym nożem wsyp mąkę oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj kilka razy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Teraz dodaj starty ser i krótko wymieszaj. Na koniec dodaj jajko i wymieszaj pulsacyjnie, aż powstanie ciasto. Uformuj je w dysk, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)
2. W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i buraka możesz obrać lub tylko porządnie wyszorować. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do jarzyn lub mandoliny. Jeżeli plastry są szerokie, to przekrój je wzdłuż na pół. Buraka trzymaj osobno, aby nie pofarbował reszty warzyw. Bakłażana skrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał.
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)

3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką. Blaszkę do tarty posmaruj masłem, a następnie wyłóż rozwałkowanym ciastem. Odetnij jego nadmiar. Ciasto nakłuj widelcem. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp fasolę lub ryż, aby je obciążyć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15-20 minut, aż się zezłoci. Odstaw.

Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)

4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć plasterki marchewki. Następnie podlej je odrobiną wody. Smaż je delikatnie na średnim ogniu, aż zmiękną. Dzięki temu łatwiej będzie je zwinąć w rulon i ułożyć na tarcie. Zdejmij marchewkę i podobnie podsmaż cukinię, następnie bakłażana oraz buraka. Buraka trzymaj zawsze osobno od reszty warzyw, ponieważ farbuje.

5. W misce umieść kozi ser, jajka, śmietanę, tymianek, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz i wymieszaj trzepaczką. Nadzienie wylej na spód z ciasta. Następnie ułóż na nim wcześniej przygotowane warzywa – układaj je w ozdobne spirale i fale, tak aby tarta wyglądała jak najładniej i najbardziej kolorowo. Tartę wstaw ponownie do piekarnika, tym razem do 180 stopni C i piecz przez 40 minut, aż tarta się zetnie, a warzywa trochę zezłocą.

Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku)

Wpis powstał w ramach kampanii “Moc Polskich Warzyw” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

 

4c2e9 2020 10 belka 26 10

Podobne wpisy