Sałatki w słoiku – 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy

przez Zuzanna
SAŁATKI W SŁOIKU – 3 POMYSŁY NA WARTOŚCIOWY LUNCH DO PRACY

Sałatki w słoiku – słyszeliście o nich? Do niedawna sądziłam, że to tylko kolejna chwilowa moda, w której chodzi o piękną prezentację składników. Potem miałam okazję fotografować takie sałatki dla klienta, zgłębiłam więc temat i okazało się, że to również bardzo praktyczne rozwiązanie! Składniki w słoiku układamy warstwowo, a sos wlewamy na jego dno. Sałata nie moczy się w dressingu, warzywa pozostają chrupkie, zatem sałatkę w słoiku możemy zrobić wieczorem i zabrać na drugi dzień do pracy.  

Pierwszym przepisem na sałatkę w słoiku podzieliłam się z Wami w ramach styczniowego planu obiadów na 7 dni. A dziś razem z firmą Monini mamy dla Was kolejne 3 bardzo apetyczne receptury, a także ogólne wskazówki, w jaki sposób szykować takie przysmaki do pracy. Porcje sałatek są konkretne, a to dlatego, że mają one z założenia zastąpić cały posiłek.

Mam dla Was również nowość – informacje o kaloryczności oraz zawartości białek, tłuszczu i węglowodanów przy każdym z przepisów. Prosiliście mnie o to w ankiecie, którą przeprowadziłam wśród Czytelników mojego newslettera. Dotyczyła ona jedynie cyklu \”Proste obiady na 7 dni\”, ja jednak postanowiłam zaimplementować tę zmianę do wszystkich przepisów. Mam nadzieję, że dzięki temu będą dla Was jeszcze bardziej przydatne :)

 

➤ Zobacz też: 3 przepisy na szybkie sałatki do pracy z kaszą

Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy

 

Jak przygotować sałatkę w słoiku? – Podstawowe zasady:

  1. Wybierz duży, szczelny słoik o pojemności ok. 0,7 l. Nada się przykładowo taki po ogórkach konserwowych. Fajne są również słoiki z uszczelką i metalowym zamknięciem. Swój kupiłam w Pepco.
  2. W słoiku możecie umieścić dowolne, ulubione składniki. Praktycznie każda lubiana przez Was sałatka może przemienić się w wersję słoikową. Najważniejsza jest tutaj kolejność układania składników warstwami. Na dno słoika wlewamy sos, następnie umieszczamy w nim składniki twardsze, bardziej trwałe, np. kaszę, makaron, strączki, twarde warzywa. Następnie układamy dodatki bardziej delikatne i miękkie, które nie powinny stykać się z sosem. Na samą górę słoika wkładamy garść zieleniny – sałatę, rukolę, szpinak. Ponieważ listki znajdują się daleko do sosu, nie zwiędną i sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia.
  3. Aby przedłużyć jeszcze trwałość zielonych liści, można bardzo delikatnie spryskać lub skropić je zimną wodą. Tak robię z zieleniną, którą wykorzystuję w fotografii kulinarnej.
  4. Do sałatki w słoiku nadaje się prawie każdy sos, także ten biały na bazie jogurtu naturalnego. Jedynie nie zdecydowałabym się na dressing na bazie surowego żółtka, jeśli miałabym zamiar przechowywać sałatkę nieco dłużej.
  5. Jeśli sałatka w słoiku ma nam zastąpić posiłek, np. lunch w pracy, poza warzywami koniecznie dodajmy do niej źródło białka oraz złożone węglowodany.
  6. Jako źródło węglowodanów w sałatce polecam razowy makaron, pełnoziarnisty ryż oraz wszelakie kasze i ich mieszanki. Ja wybrałam wygodne rozwiązanie w postaci Rice & More 90 sek. od Monini, ponieważ kasza jest już ugotowana i wystarczy przesypać ją z opakowania do słoika.
  7. Ze źródeł białka do sałatki możemy dodać: ugotowane warzywa strączkowe – soczewicę, ciecierzycę, fasolę, tuńczyka z puszki, pieczoną rybę czy mięso, które zostały z obiadu, jajka na twardo, ser mozzarella, ser pleśniowy, tofu.
  8. Kiedy chcemy spożyć sałatkę, należy odwrócić słoik do góry dnem i przez chwilę wstrząsnąć. Następnie przełożyć jego zawartość na talerz, wygarniając ewentualnie resztki sosu pozostałe w słoiku łyżką. Jeżeli chcecie zjeść sałatkę bezpośrednio w słoiku, wtedy użyjcie większego słoika (np. pojemność 1 litr) lub umieśćcie w nim mniej wkładu, żeby dało się swobodnie wymieszać sałatkę wewnątrz słoika przez jedzeniem.

Sałatki w słoiku – 3 przepisy:

Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy

Sałatka w słoiku z tuńczykiem i jajkiem na twardo

czas przygotowania: 20 minut
w 1 porcji: 353 kcal, B 23,7 g, W 9,3 g, T 25,5 g

Składniki/ na 2 porcje:

  • na sos: 4 łyżki oliwy Monini Classico, 1,5 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka łagodnej musztardy, sól i pieprz
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 150 g zielonego ogórka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 garście szpinaku baby (50 g)
  • ponadto: 2 duże słoiki o pojemności ok. 0,7 l z pokrywką

Przygotowanie sałatki w słoiku z tuńczykiem i jajkiem na twardo:

  1. W jednym ze słoików umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć go i wstrząśnij. Połowę sosu przelej na dno drugiego słoika.
  2. Teraz w pierwszym słoiku warstwami umieść połowę każdego ze składników sałatki w następującej kolejności: pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, tuńczyk odsączony z zalewy, czerwona cebula, jajka na twardo przekrojone na pół lub ćwiartki oraz szpinak baby. Powtórz dla drugiego słoika.
  3. Słoiki zakręć i zabierz do pracy. Aby podać sałatkę, odwróć słoik do góry dnem, wstrząśnij, następnie ostrożnie przełóż zawartość słoika na talerz. Polecam podać na przykład z kromkami żytniego pieczywa. Drugą sałatkę możesz przechować do następnego dnia.
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy

Sałatka w słoiku z soczewicą, jabłkiem i serem z niebieską pleśnią

czas przygotowania: 20 minut
w 1 porcji: 643 kcal, B 18,0 g, W 54,8 g, T 39,6 g

Składniki/ na 2 porcje:

  • na sos: 4 łyżki oliwy Monini Classico, sok z 1/2 cytryny (lub ciut więcej), 1 łyżka miodu, sól, pieprz
  • 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa
  • 1 marchewka (80 g) starta na tarce
  • 10 łyżek (200 g) ugotowanej zielonej soczewicy (samodzielnie lub z puszki)
  • 1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego na cienkie plasterki lub w kostkę
  • 80 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego w kostkę
  • mała garść (20 g) orzechów włoskich, grubo pokrojonych
  • 60 g czerwonej kapusty pokrojonej na paseczki
  • ponadto: 2 duże słoiki o pojemności ok. 0,7 l z pokrywką

Przygotowanie sałatki w słoiku z soczewicą:

  1. W jednym ze słoików umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć go i wstrząśnij. Połowę sosu przelej na dno drugiego słoika.
  2. Teraz w pierwszym słoiku warstwami umieść połowę każdego ze składników sałatki w następującej kolejności: miks Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa, marchewka, zielona soczewica, jabłko, ser z niebieską pleśnią, orzechy włoskie, czerwona kapusta. Powtórz dla drugiego słoika.
  3. Słoiki zakręć i zabierz do pracy. Aby podać sałatkę, odwróć słoik do góry dnem, wstrząśnij, następnie ostrożnie przełóż zawartość słoika na talerz. Drugą sałatkę możesz przechować do następnego dnia.
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy

 

Sałatka w słoiku z makaronem, pomidorkami, mozzarellą i groszkiem

czas przygotowania: 25 minut
w 1 porcji: 730,2 kcal, B 32,5 g, W 44,8 g, T 45,8 g

Składniki / na 2 porcje:

  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g razowego makaronu tagliatelle
  • na sos: 4 łyżki oliwy Monini Classico, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 mały ząbek czosnku lub 1 łyżeczka suszonego czosnku, sól i pieprz
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 250 g sera mozzarella (w małych kulkach lub zwykłej)
  • 12 czarnych oliwek przekrojonych na pół (36 g)
  • 2 garście mieszanych sałat (35 g)
  • ponadto: 2 duże słoiki o pojemności ok. 0,7 l z pokrywką

 

Przygotowanie sałatki w słoiku z makaronem:

  1. Zagotuj osoloną wodę i najpierw wrzuć do niej mrożony groszek. Gotuj 3 minuty, następnie przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, a do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 10 minut), odcedź.
  2. W pierwszym słoiku umieść wszystkie składniki sosu. Świeży czosnek będzie smakował trochę lepiej, ale jeśli boisz się jego intensywnego smaku, to zamień go na czosnek suszony. Słoik zakręć i mocno wstrząśnij. Połowę sosu wlej do drugiego słoika.
  3. Teraz w pierwszym słoiku warstwami umieść połowę każdego ze składników sałatki w następującej kolejności: ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella (dużą kulę porwij na mniejsze kawałki), zielony groszek, czarne oliwki oraz mieszankę sałat. Powtórz dla drugiego słoika.
  4. Słoiki zakręć i zabierz do pracy. Aby podać sałatkę, odwróć słoik do góry dnem, wstrząśnij, następnie ostrożnie przełóż zawartość słoika na talerz. Drugą sałatkę możesz przechować do następnego dnia.
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy

 

Próbowaliście już robić sałatki w słoiku? Co sądzicie o tym pomyśle? Macie ochotę wypróbować jeden z przepisów? Dajcie znać w komentarzach!
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy