Proste obiady na 7 dni #2 – z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania!

przez Zuzanna
PROSTE OBIADY NA 7 DNI #2 – Z KURCZAKIEM I RYBĄ + PDF DO POBRANIA!

Dziś przygotowałam dla Was kolejny plan prostych obiadów na cały tydzień. Mam nadzieje, że przypadnie do gustu facetom, bo tym razem pokusiłam się o wersję 2 x kurczak, 2 x ryba i 3 x wege. Starałam się, aby było zdrowo, sycąco i oczywiście pysznie. 

Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca – 2 x ryba i 5 x wege. Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.

 

Przy okazji szykowania tego wpisu wypróbowałam 3 bardzo fajne nowe przepisy. Mój ulubiony to jednogarnkowy makaron, w którym kluski gotujemy do razu w sosie i nie, na szczęście, nie jest na końcu rozgotowany, a pyszny i aromatyczny. Przepis bazowy zawiera szpinak i ser, choć spokojnie możecie dodać do tego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. W menu zamieściłam także dwa przepisy wykorzystujące koper włoski zwany fenkułem. Z Mężem bardzo lubimy to warzywo, choć wiem, że jest mało popularne. Mam nadzieję więc, że Was do niego przekonam :) Ściągnijcie PDF, wypróbujcie przepisy i potem koniecznie dajcie mi znać, jak się sprawdziły!

Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania!

 

Poniedziałek – Wegetariańska zupa harira

Harira to gęsta, marokańska zupa kusząca aromatem korzennych przypraw. Dzięki ciecierzycy oraz soczewicy jest pożywna i sycąca. Ugotowana dzień wcześniej smakuje jeszcze lepiej, zatem proponuję przygotować ją w weekend.

➤ Kliknij – Przepis na zupę harira

saltimbocca

 

Wtorek – Saltimbocca z kurczaka

Jest to wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana. Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką.

➤Kliknij – Przepis na saltimboccę z kurczaka

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

 

Środa –  Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi – przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki do saltimbocci, możemy zrobić ich więcej i część dodać do frittaty.

➤Kliknij – Przepis na frittatę z wędzonym pstrągiem

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

 

Czwartek – Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i serem

Każdy Włoch powie, aby makaron gotować w dużej ilości wrzątku, bo inaczej nie wyjdzie al dente i ja dotąd ściśle trzymałam się tej zasady. Dlatego początkowo sceptycznie byłam nastawiona do pomysłu ugotowania makaronu w jednym garnku razem z sosem. Okazało się, że niepotrzebnie, bo makaron wcale się nie rozgotował! Wyszło genialne comfort food, szybkie i proste do zrobienia i naprawdę z jednego garnka – żegnaj długie zmywanie ;) Suchy makaron gotuje się tu z bulionie z dodatkiem pomidorów, po czym dodaje się szpinak, śmietanę i ser – takie jaki macie, u mnie jest to mozzarella i ser Dziugas. A jak się ugotuje, to nie można się powstrzymać przed wyjadaniem prosto z garnka!

Składniki / na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 500 g makaronu świderki
  • 500 ml bulionu warzywnego (może być z ekologicznej kostki)
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 g dowolnego startego sera żółtego
  • 250 g szpinaku baby
  • 100 ml śmietany 18%
  • ew. sól, pieprz do smaku, płatki chilli do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty.
  2. Dodaj suchy makaron, bulion warzywny oraz pomidory z puszki (rozgnieć pomidory przy pomocy łyżki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut. Przemieszaj go ze dwa razy, aby nie przywarł. Makaron powinien się w tym czasie ugotować, a większość płynu zostać wchłonięta. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody lub bulionu.
  3. Dodaj starty ser, szpinak baby oraz śmietanę. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż szpinak trochę zwiędnie i ser się rozpuści. Opcjonalnie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli.

Wariacje: Taki makaron pozwoli Ci na spożytkowanie lodówkowych resztek. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty.

Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a\’la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także wykorzystać ten sam ser co do makaronu, polecam zatem kupić od razu kawałek 250 g.

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

 

Piątek – Pieczony łosoś z koprem włoskim i pomidorami

Koper włoski chyba nie jest zbyt popularnym warzywem, skoro sprzedawczyni w supermarkecie pytała się mnie, co to jest i co z tego robię :) Z Mężem bardzo lubimy anyżowy smak tego warzywa, który świetnie komponuje się z daniami z ryb, np. w tym prostym pilawie. Tym razem wypróbowałam prosty patent na łososia, który znalazłam w telefonie na BBC Good Food, gdy kombinowałam obiad ze znalezionej w lodówce bulwy fenkułu :) Filety z łososia pieczone z dodatkiem kopra włoskiego i pomidorków są przepyszne i proste do zrobienia. Warzywa po upieczeniu nabierają słodkiego smaku. I to takie dwa w jednym – bo jarzyna oraz białko robią się w jednym naczyniu. Do tego wystarczy ugotować pełnoziarnisty ryż, kaszę czy ziemniaki i obiad gotowy.

 

Składniki /na 4 porcje:

  • 1 duża bulwa kopru włoskiego (lub 2 mniejsze)
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • 4 filety z łososia
  • sól, pieprz
  • 200 g pełnoziarnistego ryżu

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 części. W rondelku zagotuj osoloną wodę, włóż do niej koper włoski i gotuj przez 10 minut, do miękkości warzywa. Odcedź.
  2. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż koper włoski oraz pomidorki koktajlowe (większe przekrój na połówki). Polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
  3. Posiekaj zachowane wcześniej końce kopru włoskiego. Wymieszaj je z posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Obsyp połową mieszanki warzywa z piekarnika, następnie ułóż na nich filety z łososia, polej je sokiem z cytryny i posyp solą i pieprzem. Posyp pozostałą mieszanką końcówek kopru, skórki z cytryny i natki.
  4. Wstaw naczynie do piekarnika na ok. 15 minut, aż łosoś będzie upieczony. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczonego łososia podawaj z pieczonym koprem i pomidorkami oraz ugotowanym ryżem.
Wariacje: Zamiast łososia możesz użyć pstrąga łososiowego, a zamiast ryżu kaszę lub ziemniaki.

 

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

 

Sobota – Piersi z kurczaka a\’la Gaston Gerard

Kurczak a\’la Gaston Gerard to tradycyjna potrawa z Burgundii. Jej geneza jest zabawna – wymyśliła go w latach 30. XX w. żona majora Gastona Gerarda, kiedy przygotowywała posiłek dla znanego krytyka kulinarnego. Niechcący do potrawy z kurczaka wpadł jej słoik musztardy (niektórzy twierdzą, że opakowanie mielonej papryki), aby więc zneutralizować jej smak dodała do kurczaka białe wino, creme fraiche oraz francuski ser Comte. W ten sposób powstał pyszny sos, który zachwycił krytyka. Niedawno przygotowywałam to danie na zlecenie i muszę przyznać, że mi również bardzo przypadło do gustu. Uprościłam tylko nieco przepis i zamiast całego kurczaka wykorzystałam same piersi.

Do kurczaka a\’la Gaston Gerard podałam gotowane ziemniaki oraz prostą surówkę z kopru włoskiego i rzodkiewek, która podpatrzyłam u Jamiego Olivera.

Składniki / na 4 porcje:

  • 1 duża bulwa kopru włoskiego
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 500 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 100 g śmietany śmietany 18%
  • 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku)
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 0,8 – 1 kg ziemniaków (zależnie od apetytu)

 

Przygotowanie:

  1. Koper włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące.
  2. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Piersi z kurczaka oczyść, każdą przekrój na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Lekko je rozbij. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso na złoto. Dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką z obu stron, następnie smaż na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Gdy kurczak się smaży, odcedź warzywa na surówkę i osusz je ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z sosem. Odstaw.
  5. Na patelnię wlej wino i wymieszaj drewnianą łyżką, aby zeskrobać przysmażone resztki. Dodaj musztardę, śmietanę oraz starty ser i podgrzewaj cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolity sos.
  6. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C. Oblej kurczaka przygotowanym sosem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Upieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i surówką z kopru włoskiego i rzodkiewek.
Rady: Do przygotowania kurczaka a\’la Gaston Gerard wykorzystujemy śmietanę oraz ser, który pozostał po zrobieniu makaronu w czwartek.
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem

 

Niedziela – Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów

Po tradycyjnym sobotnim obiedzie z mięsem i surówką, na niedzielę zaplanowałam zdrowy, domowy fast food. Kotlety zmiksujecie w robocie kuchennym w dosłownie kilka chwil. Polecam podać je w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem rukoli, pomidora, ogórka konserwowego oraz sosu przygotowanego z jogurtu naturalnego z czosnkiem.

➤ Kliknij – Przepis na burgery z fasoli i suszonych pomidorów

***

PROSTE OBIADY NA 7 DNI – POBIERZ PRZEPISY I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF

Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.

 

➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.

Podobne wpisy