Dziś przygotowałam dla Was kolejny plan prostych obiadów na cały tydzień. Mam nadzieje, że przypadnie do gustu facetom, bo tym razem pokusiłam się o wersję 2 x kurczak, 2 x ryba i 3 x wege. Starałam się, aby było zdrowo, sycąco i oczywiście pysznie.
Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca – 2 x ryba i 5 x wege. Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.
Przy okazji szykowania tego wpisu wypróbowałam 3 bardzo fajne nowe przepisy. Mój ulubiony to jednogarnkowy makaron, w którym kluski gotujemy do razu w sosie i nie, na szczęście, nie jest na końcu rozgotowany, a pyszny i aromatyczny. Przepis bazowy zawiera szpinak i ser, choć spokojnie możecie dodać do tego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. W menu zamieściłam także dwa przepisy wykorzystujące koper włoski zwany fenkułem. Z Mężem bardzo lubimy to warzywo, choć wiem, że jest mało popularne. Mam nadzieję więc, że Was do niego przekonam :) Ściągnijcie PDF, wypróbujcie przepisy i potem koniecznie dajcie mi znać, jak się sprawdziły!
Poniedziałek – Wegetariańska zupa harira
Harira to gęsta, marokańska zupa kusząca aromatem korzennych przypraw. Dzięki ciecierzycy oraz soczewicy jest pożywna i sycąca. Ugotowana dzień wcześniej smakuje jeszcze lepiej, zatem proponuję przygotować ją w weekend.
➤ Kliknij – Przepis na zupę harira
Wtorek – Saltimbocca z kurczaka
Jest to wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana. Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką.
➤Kliknij – Przepis na saltimboccę z kurczaka
Środa – Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem
Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi – przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki do saltimbocci, możemy zrobić ich więcej i część dodać do frittaty.
➤Kliknij – Przepis na frittatę z wędzonym pstrągiem
Czwartek – Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i serem
Każdy Włoch powie, aby makaron gotować w dużej ilości wrzątku, bo inaczej nie wyjdzie al dente i ja dotąd ściśle trzymałam się tej zasady. Dlatego początkowo sceptycznie byłam nastawiona do pomysłu ugotowania makaronu w jednym garnku razem z sosem. Okazało się, że niepotrzebnie, bo makaron wcale się nie rozgotował! Wyszło genialne comfort food, szybkie i proste do zrobienia i naprawdę z jednego garnka – żegnaj długie zmywanie ;) Suchy makaron gotuje się tu z bulionie z dodatkiem pomidorów, po czym dodaje się szpinak, śmietanę i ser – takie jaki macie, u mnie jest to mozzarella i ser Dziugas. A jak się ugotuje, to nie można się powstrzymać przed wyjadaniem prosto z garnka!
Składniki / na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 500 g makaronu świderki
- 500 ml bulionu warzywnego (może być z ekologicznej kostki)
- 2 puszki pomidorów
- 200 g dowolnego startego sera żółtego
- 250 g szpinaku baby
- 100 ml śmietany 18%
- ew. sól, pieprz do smaku, płatki chilli do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty.
- Dodaj suchy makaron, bulion warzywny oraz pomidory z puszki (rozgnieć pomidory przy pomocy łyżki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut. Przemieszaj go ze dwa razy, aby nie przywarł. Makaron powinien się w tym czasie ugotować, a większość płynu zostać wchłonięta. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody lub bulionu.
- Dodaj starty ser, szpinak baby oraz śmietanę. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż szpinak trochę zwiędnie i ser się rozpuści. Opcjonalnie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli.
Wariacje: Taki makaron pozwoli Ci na spożytkowanie lodówkowych resztek. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty.
Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a\’la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także wykorzystać ten sam ser co do makaronu, polecam zatem kupić od razu kawałek 250 g.
Piątek – Pieczony łosoś z koprem włoskim i pomidorami
Koper włoski chyba nie jest zbyt popularnym warzywem, skoro sprzedawczyni w supermarkecie pytała się mnie, co to jest i co z tego robię :) Z Mężem bardzo lubimy anyżowy smak tego warzywa, który świetnie komponuje się z daniami z ryb, np. w tym prostym pilawie. Tym razem wypróbowałam prosty patent na łososia, który znalazłam w telefonie na BBC Good Food, gdy kombinowałam obiad ze znalezionej w lodówce bulwy fenkułu :) Filety z łososia pieczone z dodatkiem kopra włoskiego i pomidorków są przepyszne i proste do zrobienia. Warzywa po upieczeniu nabierają słodkiego smaku. I to takie dwa w jednym – bo jarzyna oraz białko robią się w jednym naczyniu. Do tego wystarczy ugotować pełnoziarnisty ryż, kaszę czy ziemniaki i obiad gotowy.
Składniki /na 4 porcje:
- 1 duża bulwa kopru włoskiego (lub 2 mniejsze)
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych
- oliwa
- 4 filety z łososia
- sól, pieprz
- 200 g pełnoziarnistego ryżu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 części. W rondelku zagotuj osoloną wodę, włóż do niej koper włoski i gotuj przez 10 minut, do miękkości warzywa. Odcedź.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułóż koper włoski oraz pomidorki koktajlowe (większe przekrój na połówki). Polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Posiekaj zachowane wcześniej końce kopru włoskiego. Wymieszaj je z posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Obsyp połową mieszanki warzywa z piekarnika, następnie ułóż na nich filety z łososia, polej je sokiem z cytryny i posyp solą i pieprzem. Posyp pozostałą mieszanką końcówek kopru, skórki z cytryny i natki.
- Wstaw naczynie do piekarnika na ok. 15 minut, aż łosoś będzie upieczony. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczonego łososia podawaj z pieczonym koprem i pomidorkami oraz ugotowanym ryżem.
Sobota – Piersi z kurczaka a\’la Gaston Gerard
Kurczak a\’la Gaston Gerard to tradycyjna potrawa z Burgundii. Jej geneza jest zabawna – wymyśliła go w latach 30. XX w. żona majora Gastona Gerarda, kiedy przygotowywała posiłek dla znanego krytyka kulinarnego. Niechcący do potrawy z kurczaka wpadł jej słoik musztardy (niektórzy twierdzą, że opakowanie mielonej papryki), aby więc zneutralizować jej smak dodała do kurczaka białe wino, creme fraiche oraz francuski ser Comte. W ten sposób powstał pyszny sos, który zachwycił krytyka. Niedawno przygotowywałam to danie na zlecenie i muszę przyznać, że mi również bardzo przypadło do gustu. Uprościłam tylko nieco przepis i zamiast całego kurczaka wykorzystałam same piersi.
Do kurczaka a\’la Gaston Gerard podałam gotowane ziemniaki oraz prostą surówkę z kopru włoskiego i rzodkiewek, która podpatrzyłam u Jamiego Olivera.
Składniki / na 4 porcje:
- 1 duża bulwa kopru włoskiego
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 500 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi)
- oliwa
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 100 g śmietany śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku)
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 0,8 – 1 kg ziemniaków (zależnie od apetytu)
Przygotowanie:
- Koper włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące.
- Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Piersi z kurczaka oczyść, każdą przekrój na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Lekko je rozbij. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso na złoto. Dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką z obu stron, następnie smaż na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Gdy kurczak się smaży, odcedź warzywa na surówkę i osusz je ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z sosem. Odstaw.
- Na patelnię wlej wino i wymieszaj drewnianą łyżką, aby zeskrobać przysmażone resztki. Dodaj musztardę, śmietanę oraz starty ser i podgrzewaj cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolity sos.
- Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C. Oblej kurczaka przygotowanym sosem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Upieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i surówką z kopru włoskiego i rzodkiewek.
Niedziela – Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów
➤ Kliknij – Przepis na burgery z fasoli i suszonych pomidorów
PROSTE OBIADY NA 7 DNI – POBIERZ PRZEPISY I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF
Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.
➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.