Ostatnio zorientowałam się, że wśród tych wszystkich przepisów na zawijaną pizzę na moim blogu, brakuje jeszcze receptury na tradycyjne calzone. Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu.
Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie włożyć oczywiście wszystko na co macie ochotę i przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę.
Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi – zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone.
Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu – pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie. Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz mozzarelli i pomidorów.
Jak zrobić domowe calzone (krok po kroku)? Calzone ze szpinakiem i ricottą
Składniki / na 4 sztuki (dla 4 osób):
- włoskie ciasto na pizzę z 500 g mąki (można zastąpić ciastem z mąką pełnoziarnistą)
- 450 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 3-4 ząbki czosnku (zależnie od ich wielkości i Twojego smaku)
- 250 g ricotty
- 50 g świeżo startego parmezanu
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- do podania: sos pomidorowy do pizzy bez gotowania
Przygotowanie domowego calzone:
7. Calzone ułóż na blasze i piecz przez 20-30 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Gotowe calzone podawaj z sosem pomidorowym.
Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi domowe calzone niedługo zagoszczą w Waszych domach, Jeżeli je przygotujecie koniecznie pochwalcie się efektem w komentarzach :)